Bu şartlarda nasıl başlayacak bu lig merak ediyorum...

Tüm Dünya, Çin'in Wuhan kentinden tüm dünyaya yayılan ve pandemi ilan edilen 'Covid 19' Koronovirüs belası ile uğraşıyor ve halen bu belayı başımızdan def etmiş değiliz. Başımıza gelen musibetin nasıl tehlikeli olduğunu salgının ilk günlerinden beri yazdım durdum. Artık hiçirşeyin eskisi gibi olmayacağını, hayatımızın çok farklılaşacağını, yaşam dengelerimizin değişeceğini, hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını d... Virüs hakkında hergün yeni şeyler öğrendiğimiz de ortada!
Bu illet virüsün insan vücuduna girdiğinde neler yapabildiğini, Allah'ın bedavaya verdiği oksijeni bile ne kadar zengin olursanız olun nefessiz kalarak boğularak hayata acı bir şekilde veda ediyorsunuz. Mendebur virüsün bedeni ayak parmaklarından, beyine kadar kadar her noktada teslim aldığı da ortada! Sindirim sistemi, böbrekler, akciğerler, kalp ve kas sisteminin ne tür hasara uğradığı da, zaten malum vaka.! Üstelik araştırılmasına rağmen, önleyici aşı veya tedavi edebilecek ilaç da, Bu bela Çin'den itibaren dünyaya yayıldı ama şu anda her yerde ve her ortamda! Covid 19 bundan sonra bir değil, çok noktadan taarruza geçerse ne olacak? Dükkanlar kapatılacak da, virüs bulaşanlar ne olacak; onlar da yaşama mı, gözlerini kapatacak?
TFF Başkanı Nihat Özdemir, Kulüpler Birliği ile yaptığı toplantının ardından, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile görüştü ve Türkiye'deki liglerin 12 Haziran'da başlatılmasının düşünüldüğünü, bu karara 14 kulübün isteği ile aldığını açıkladı... Ki o saatlerde Ankaragücü ve Beşiktaş ve Fenerbahçe kulüpleri bazı futbolcu ve çalışanlarında yapılan testlerde 'Covıd 19'vakalarına rastlanıldığını açıkladı. Tartışmalarda bunun ardından başladı.
Şu bir gerçek ki; Futbol, tarihinin en büyük krizi yaşanıyor. Yayıncı kuruluş şu ana kadar ödemesi gereken 588 milyon lirayı henüz kulüplerin hesabına yatırmadı, Beın Sports sürekli mızıkçılık yapıyor, 'giderim ha' blöfünü oynuyor.
Futbol kulüpleri maddi anlamda büyük bir sıkıntıya girdi. 50 yılda 100 yılda yaşanabilecek şartlar yaşanıyor. "Şu anda yaşadığımız şartlar, belki. Tüm kulüpler Futbol, tarihinin en büyük krizini yaşamakta. 70 bin, 100 bin kişilik statlar dolacak mı, maç gelirleri nasıl olacak? Şartlar artık kesinlikle eskisi gibi olmayacak. Tek taraflı sözleşme fesihleri yaşanmaya başlandı, Sözleşmelerde ortaya çıkacak problemlerde FIFA daha esnek davranmalıdır. Hasar büyük, Türk futbolu bakalım bu işten nasıl belini doğrultacak? Tabii liglerin başlama kararından önce son kez Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun kriterleri de önemli olacak. UEFA tüm medikal protokoller üzerine çalışma yapıyor, tamamlanınca tüm kriterler federasyonlara bildirilecek. Şartlar çok ağır. Çok büyük bir travma yaşanıyor.
Yoğun ve hararetli tartışmalar yaşanırken, TFF ve başını bazı büyük kulüplerin çektiği 14 kulüp liglerin tekrardan başlaması ve oynanması yönünde temenni de bulunuyorlar. Sıkıntı ve risk büyük şu anda oynanmama konusu için çok erken. Gelişmeleri takip etmekte fayda var. Virüsün aşağı doğru gideceği öngörülüyor ! İkinci dalga veya üçüncü dalgayı düşünen yok!
Şimdi...
Sayın Nihat Özdemir, TFF yetkilileri futbol müsabakalarını başlatabilirsiniz... Ancak futbol sert oyundur, ikili müdahale ve mücadele gerektirir... Dün negatif çıkan oyuncuya maçta temastan dolayı virüsün bulaşmayacağını garanti edebilir misiniz ? Bu sorumluluk TFF ve Sağlık Bakanlığı arasında gidip geliyor. Bu işin vebali ağır olur! TFF topu Sağlık Bakanlığına, Sağlık Bakanlığı da TFF'ye atıyor ! Oysa top kontrolü, teknik adamlar ve futbolcularda olmalı! Risk altına girecek kişiler bizzat onlar.
Sayın Nihat Özdemir başarılı bir iş insanıdır, kendi işinde riske girebilir ama bu tamamıyla insan sağlığı ile ilgili bir konu... Bu karar ağır risk ve vebal taşır...

FUTBOL SADECE FUTBOL DEĞİLDİR!
İngiliz futbol eleştirmeniSimon Kuper'in kitabına koyduğu isim gibi,'futbol sadece futbol değildir.'
Futbol,; az bilginin çokça cehaletin olduğu bir oyun alanıdır.
Oldum olası sonu hüzün dolu, acıklı ve gözyaşı ile biten filmleri hiç sevmem... Futbol, az bilginin ve cehaletin olduğu bir oyun alanından çok uzakta bilginin ve bilimin ışığında alınan kararların oyun alanı olmalıdır. Acele ve despotizmle alınacak kararlar kaos yaratır. Bilmem anlatabildim mi !

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi