Kabına sığmayan şehir!

Gaziantep’i birkaç kelime ile anlatmak istersek neler söyleyebiliriz?
“Gastronominin başkenti”, “Sanayi şehri” ve “Milli Mücadelenin öncü şehri” gibi tanımlamalar ilk aklımıza gelenler. Bunların hepsi de Gaziantep’i doğru bir şekilde anlatıyor. Ben bunlara birkaç tane ekleme yapmak istiyorum:
-Kabına sığmayan şehir
-Kaderine razı olmayan şehir
-Sınırları zorlayan şehir
-Mucizelerin şehri

Birinci Dünya Savaşı sonrası işgal edilmek istenen Gaziantep, emperyalist devletlerin kendisi için yazdığı kadere razı olmayarak Kurtuluş Meşalesini ilk yakan şehirlerden birisi oldu. Düşmana karşı gösterilen mücadele ruhunu ekonomi alanında da devam ettiren Gaziantep bugün sanayi ve ticarette Türkiye’nin göz bebeği, gurur kaynağı haline geldi. Gaziantep bunu mücadele ruhu ile başardı.

Her türlü olumsuzlukta bile kaderine razı olmayan ve kendisine biçilen gömleği giymeyen Gaziantep bugün pandemi sürecinde de Türkiye’ye örnek bir mücadele sergilerken, adeta mucizeler yaratıyor. Gaziantepli girişimciler pandemi var diye oturmak yerine daha çok çalışıyor, üretim yapıyor, fuar düzenliyor, yeni organize sanayi bölgeleri kuruyor. Şu anda Gaziantep’te 8 organize sanayi bölgesi bulunuyor. 2023 yılına kadar ildeki organize sanayi bölgesi sayısı 13’e çıkacak. Buna rağmen Gaziantep’te yatırımcılar fabrika kuracak arsa bulamıyor.

Şahinbey ilçesinde kurulacak olan OSB için geçtiğimiz günlerde talep toplandı. Pandemi koşullarında bile talep patlaması yaşandı. Şahinbey OSB’de yer alacak yatırımcı sayısının 13 katı kadar talep toplandı. Bu durum Gaziantep’in gücünü ve kabına sığmadığını çok açık bir şekilde gösteriyor.

***
Gaziantep’in en güçlü olduğu sektörlerden birisi de terlik ve ayakkabı. Bu alanda Türkiye üretiminin yüzde 60’ını Gaziantep karşılıyor. Ayakkabı ve terlik ihracatının yüzde 20’sini de Gaziantepli firmalar gerçekleştiriyor. Gaziantep ayakkabı ve terlik sektöründe sadece üretim ve ihracatıyla değil, fuarları ile de adını tüm dünyaya duyuruyor. Başarılı fuarlarla ayakkabı ve terlikte modanın belirlenmesinde de Gaziantep önemli rol oynuyor.

Geçtiğimiz hafta pandemi koşullarında düzenlenen 31’inci Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı (GAPSHOES) katılımcı firmalar açısından başarılı geçerken, sektöre de güzel bir moral oldu.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu, Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Ayakkabıcılar Odasının destekleriyle Akort Fuarcılık tarafından organize edilen ayakkabı fuarı 4 gün açık kaldı.
Fuara yurt içinden ve dışından 250 firma, 750 marka ile katılım sağladı. Fuara başta Ortadoğu ülkeleri ve Türki Cumhuriyetleri olmak üzere Irak, Azerbaycan, Cezayir, Sudan, Mısır, Rusya, Lübnan, Ukrayna, Romanya, Fas, Nijerya ve Suudi Arabistan’dan gibi ülkelerden firmalar büyük ilgi gösterdi. 4 gün boyunca üretici firmalar, 2021 yaz modası ürünlerini tanıttılar.
Gaziantep bir mucizeler şehri. 100 yıl önce düşman kuvvetlerine karşı mucizelerle dolu bir direniş destanı yazan Gaziantepliler şimdi de sanayi ve ticaretteki başarıları ile yeni mucizelere imza atıyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Babat Arşivi