15 Temmuz gecesi dakika dakika ne yaşandı? İşte o günün yazısı

Ben uzun yıllardan bu yana gazetecilik yapıyorum. Ekmeğimi de gazetecilikten kazanıyorum. Hiçbir zaman başka bir işimiz de olmadı. Bütün işlerimiz medyaya dayalı işlerden oluşuyor. 1990 yılından bu yana Olay Medya Grubu, Gaziantep halkına en iyi şekilde her zaman olduğu gibi hizmet vermeye devam ediyor. Ayrıca; ben yaklaşık 5 yıldır, hiç yazı yazmıyorum. Yazmamamın sebebi de iyi yazan arkadaşlarım olduğu için gerek görmemdir. Gerçekten bizim grupta, okunan bir yazar grubu var. Onlara da her zaman yazılarıyla ilgili teşekkür ediyorum. Kendilerinden de Allah razı olsun diyorum. Ama darbe gecesi gerçekten de, yine Gaziantep, Türkiye ve dünyanın gözde bir kuruluşu olarak yine görevimizi yaptık. 15 Temmuz gecesi neler yaşadık. Bu hikayeyi yazma konusunda kendimi görevli saydım. Yoksa sağolsun arkadaşlarımız, bana hiç fırsat vermeden her şeyi yapıyorlar. En çok da uzun yıllardan bu yana birlikte olduğumuz, yol arkadaşım Erol Bey de her zaman yanımızda oldu. Desteklerini de hiçbir zaman esirgemedi. Bunların özünde Olay Medya Grubunun tek bir amacı vardır, herkes söyler hakkımızda yüzlerce dedikodu ya da ihbarlar olur. Çoğu yanlış çıkar. Hep üzüldüğüm bir konu vardır. Hiçbir zaman yaptığımız işlerden değil de, yapmadığımız dedikodulardan yargılanmışıszdır. Allah’a şükür iftiralara karşı her zaman dimdik durduk. Bunun sonunda hapis yatmak da olsa, hiç korkmadık. Bildiğimiz doğru yolda, direnişimizi sürdürdük. Bu şehirde medya sahibi olmak, gerçekten de çok zordur. Her gün yalan dolan, dedikodu, iftira birbirini kovalar. Kovalamaya da her zaman devam etmiştir. Ama bizler, direnişimizi önce Allahımıza, sonra da kamuoyunun vicdanına bıraktık.

KAÇ İHTİLAL GÖRDÜM
Ben 1961 doğumluyum. Doğduğum günden bu yana gördüğüm ihtilaller, 12 Mart 1971 ihtilali, 12 Eylül 1980 Askeri darbesi, 28 Şubat 1997 darbesi ve 27 Mayıs 2007 E muhtıra darbeleridir. Yani, yaşadığım şu güne kadar 15 Temmuz darbe girişimiyle birlikte 5 darbe yaşamış oldum. Darbe yaşamak aslında çok acı bir şeydir. Darbe sözcüğüne baktığında, adından da belli olduğu üzere çok korkutucu bir sözcüktür. Bu nedenle, darbeye karşı geçmişte aldığım tecrübelerden dolayı 12 Eylül’de de yazdığım bir haberden dolayı da gözaltına alınıp sorgulandığım için darbenin ne olduğunu çok iyi bilirim. 15 Temmuz askeri darbe girişimiyle ilgili de daha dikkatli bir yayıncı olmaya çalıştım.

15TEMMUZ GECESİ NELER OLDU?
15 Temmuz askeri darbe erişim gecesi, ben dünürüm Kazım Külekçi ile birlikte saat: 21.00 sıralarında evimin balkonunda oturuyordum. Sayın Külekçi’nin Ankara ve İstanbul’da akrabaları vardı. Onlar sürekli olarak telefonlu onu arayınca darbe girişimi olduğunu duyduk. Benim de aynı şekilde telefonlarım durmadı ve sürekli acı acı çaldı. Her arayan darbe mi oldu deyip durdu. Ancak, ben de 5 darbe gören bir gazeteci olarak darbeyi hissettim. Bunun üzerine şirketimizin ortağı Erol Maraş’ı telefonla arayarak bilgilendirdim. Sayın Erol Maraş, kendisinin sınıf arkadaşı olan Türk İstihbaratının ünlü bir kişisi olan ve FETÖ operasyonunda 4,5 yıl cezaevinde yatan Hanefi Avcı ile birlikte bir akrabasının düğünündelerdi. Hemen Sayın Maraş, Hanefi Avcı ile birlikte düğünde yaptıkları çeşitli telefon görüşmeleri sonrasında Türkiye’de darbenin söylentilerini artık kesinleştirmiş oldular. Bunun üzerine, Sayın Maraş hemen Mücahitler Mahallesi’ndeki Olay Medya binasına, 21.20 sıralarında geldi. Ben de komşum olan Sayın Kenan Yücel’in arabasına binerek birlikte Olay Medya’ya geldik. Erol Bey ve Kenan Yücel ile birlikte bir durum değerlendirmesi yaptık. Bu saatlerde Gaziantep’te hareketlenmelerin olduğunu tespit ettik. Kenan Yücel ile birlikte Erol Bey’in binada kalmasını söyledim ve biz de hemen AK Parti İl Başkanlığına gittik. Gittiğimizde AK Parti Gaziantep İl Başkanlığı Medya ve Tanıtım Sorumlusu Serhat Karslıgil’i partinin önünde gördüm. Karslıgil ile konuştuktan sonra Şehitkamil Belediye Başkanı Sayın Rıdvan Fadıloğlu, onun yardımcısı Murat Özgüler, İlçe Başkanı Halil Uğur, AK Parti Şehitkamil İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Cem Karamağralı ve sonra da Şahinbey İlçe Teşkilatı Başkanı Hakan Kurt, ekibiyle birlikte geldi. Ama benim orada gördüğüm, halk hızlı bir şekilde AK Parti İl binasına doğru hücum etmişti.
Ayrıca; ilçe teşkilatlarında ilk atılan mesajlarda İlçe teşkilatlarında toplanıp daha sonra ne yapılacağı konusunda karar verilmişti. Daha sonra AK Parti Gaziantep İl Başkanı Mehmet Eyüp Özkeçeci ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Beşler Grup’un yönetim kurulunda görev yapan Kemal Çakmak’ın Divan Otel’deki düğününden çıkarak, atılan mesajda İl binasında toplanma yönünde karar verilmişti. Bizde Sayın Özkeçeci'nin bu attığı bu daveti, 22.00 sıralarında hemen internet sitemizde ve televizyonumuzda alt yazı olarak geçirdik. Bir süre sonra da Demokrasi Meydanına gidilmesi istendi. Aynı şekilde biz bu çağrıyı da, 22.30 sıralarında yine halka duyurmaya devam ettik. Gerçekten de bu süreç boyunca Olay Medya Grubu, gece saat 01.00’a kadar darbeye karşı yayınlarını sürdürdü.

DEMOKRASİ MEYDANINDA TELEFONLU YAYIN
Demokrasi meydanında toplanan vatandaşların dikkatli olması için anında telefonla canlı yayın yaptık. Yayınlarımızda gerçekten her zaman olduğu gibi doğrularımıza inandıkları için izlenme oranının arttığını gördük.

DARBE GECESİ KİM NE YAPTI?
Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İstanbul’da bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile kendi aralarında telefon konferansı kurarak, ne yapmaları gerektiği konusunda “Ortak akıl” uygulayarak darbeye karşı gerekli tedbirleri hızlı bir şekilde aldılar. Gaziantep Valisi Yerlikaya, Büyükşehir Başkan vekili Osman Toprak ekibiyle birlikte Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne gittiler. Belediyenin diğer üst düzey yönetiminde olan Ali Arslan, Sezer Cihan, Fatih Ermeydan atar topar 5. Zırhlı Tugayın önüne iş makinalarını yığarak, darbeye karşı ilk tedbirini almış oldular.

ÖZEL CANLI YAYINLAR
Ben ve Kenan Yücel ayrıca sayın Maraş Demokrasi Meydanına hızlı bir şekilde gittik. Kalabalığı görünce çok sevindik. Darbeye karşı Gaziantep’in direneceği sinyalini de almış olduk. Demokrasi meydanından hızlı bir şekilde ayrılarak OLAY TV binasına geldik. Hemen Kenan Yücel ile birlikte İstanbul’da bulunan sayın Fatma Şahin’i telefonla canlı yayına bağladık. Sağolsun Şahin yayınımız sırasında Gaziantep halkının direnişe karşı sağlam durması mesajını vermesini sağladı. 20 dakikalık bir yayın yaptık. Yayın sırasında gerçekten de Şahin adı gibi davrandı. Ayrıca Şahin, Atatürk havalimanında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelmesini bekledi. Erdoğan ile birlikte Şahin, Gaziantep’te ne yapılması gerekiyor talimatını almasından sonra Vali Ali Yerlikaya ile sürekli görüşme sağladı. Bu arada Milletvekili Mehmet Erdoğan’la bir telefon bağlantısı yaparak darbeye direnişin devam etmesini istedi. Ama burada Türksat’ın bombalandığını ve yayınların kesildiğini söylediler. Yayınlarımız sabah saat 04.00’a kadar tekrar geldi. Ben tek başıma ilk önce sayın Tahmazoğlu’nu sabaha doğru yayına bağladım. Sayın Tahmazoğlu’da halkı darbeye karşı direnişini sürdürmeye davet etti.

TRT’NİN ASKERİ BİLDİRİSİ VATANDAŞLARDA PANİK YARATTI
16 Temmuz gecesi saat 00.30 sıralarında TRT’de darbecilerin bildirisini okumasından sonra sosyal medyada darbeci çılgınlıkları yapıldı. Bu çılgınlıklar sonrası Gaziantep’te benzin istasyonları, ekmek fırınları, marketler ve ATM’lere hücumlar yapıldı. Sanki bir grup darbeye artık inanmıştı. Ama bizler, OLAY Medya Grubu olarak internet sitemizde gerekli duyuruları yaptık. Darbecilerin foyalarını ortaya koyduk. Eğer o saatte halk panikle darbecilere inansaydı, gerçekten de ihtilal Gaziantep’te olmuş olurdu. Bir de burada, 5. Zırhı Tugay Komutanlığının önüne iş makinelerini koyan şirketler ve belediyelerde ihtilali önlemiş oldu.

JANDARMA VE EMNİYET VALİYE BAĞLILIĞINI BİLDİRDİLER
Darbe girişiminin hemen olmasından sonra Gaziantep Emniyet Müdürü Erhan Gülveren ile Jandarma Alay Komutanı Albay Şeref Çakmak, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ile birlikte hareket ettiler. Onları da bu yaptıkları destekten dolayı kutlamak gerekir.

GAZİANTEP MEDYASINA ALKIŞ
Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de tüm medyalar ve medya yöneticileri, sağcısı ve solcusuyla darbeye karşı omuz omuza durmuştur. Bundan dolayı Gaziantep medyasını bu duruşundan dolayı kutluyorum. Gün her zaman olduğu gibi hesaplaşma günü değil, birlik ve beraberlik günüdür.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Raci Dölek Arşivi