Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Rami Kışlası, Kütüphane Oldu

Meşhur Rami kışlası Türkiye’nin en büyük kütüphanesi olarak 13 Ocak 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.
II. Mahmud devrinde 1826’da yeniçeri ocağının ilgasıyla (kaldırılmasıyla) yerine kurulan Asakir-i Mansure-i Muhammediye Ordusu için yeniden inşa edilen Râmî Kışlasından bahsediyoruz.
İstanbul Eyüpsultan'da bulunan 250 yıllık Rami Kışlası artık kütüphane olarak hizmet verecek. Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın da sayılı kütüphaneleri arasında yer alacak olan Rami Kışlası Kütüphanesinde yazma eserler ile Fatih Sultan Mehmet'in şahsi kitaplığında bulunan eserlerin de aralarında bulunduğu 40 dilde 20 bin eser yer alacak.
1966-67 tarihli Râmî Sanayi Planı kapsamında küçük ölçekli sanayi işletmeleri ve bunun etrafında oluşmaya başlayan çarpık kentleşme, bölgenin tarihi dokusuna büyük zarar vermiştir. Bu sebeple semtin en önemli tarihi yapısı olan ve birinci sınıf tarihi eser statüsünde bulunan Râmî Kışlası daha sonra Kültür Bakanlığı’nın inisiyatifiyle (gerekli kararları alarak o işi yönetmesi ie) restore edilmiştir. Bir buçuk senelik restorasyondan sonra Rami Kütüphanesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.
220 dönümlük (220 bin mekrekare) alan içinde, 36 bin metrekarelik kapalı alana sahip olan Rami Kütüphanesi, 51 bin metrekarelik peyzaj alanıyla Avrupa'nın en büyük kapalı peyzaj alanına sahip kütüphanesi olma özelliği taşıyor. Bu alanda ağaçlarla çevrili yapay bir gölet de bulunuyor. Rami Kütüphanesi Kitap kapasitesi: 2.5 milyon adettir.
4 bin 200 kişilik oturma kapasitesi olan komplekste, 0-3 yaş ve 3-6 yaş gruplara hizmet veren Bebek ve Çocuk Kütüphanesi, ortaokul ve lise öğrencileri için tasarlanmış Gençlik Kütüphanesi, lisans ve lisansüstü (yüksek lisans-doktora) öğrencilerinin, akademisyenlerin ve araştırmacılar başta olmak üzere tüm yetişkin kullanıcıların kaynak ihtiyaçlarına yanıt veren Yetişkin Kütüphanesi, Genel Eserler, Felsefe-Psikoloji, İlahiyat, Sosyal Bilimler, Dil Bilimleri, Bilim ve Teknoloji, Güzel Sanatlar-Eğlence ve Spor, Edebiyat, Tarih ve Coğrafya kütüphaneleri gibi ihtisas kütüphaneleri ve Yazma Eserler Kütüphanesi de bulunuyor. Kitap şifahanesinde yazma eserlerin onarımı yapılıyor. Kitap restorasyon çalışmaları sürdürülüyor. Yazma Eserler Kütüphanesi bünyesinde nadide yazma eserler yer alıyor. bulunan Şifahane'de ise, Ayrıca kütüphanede sergi salonu da bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi