Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Üç Aylar

Üç aylar yani diğer bir deyişle şuhur-u selase 23 Ocak 2023 Pazartesi günü başladı. Allah bu mübarek Recep, Şaban ve Ramazan aylarından hissemizi ziyade eylesin. Amin. Sevapların çok arttığı, ahirete ait hasılatın, mahsulün, manevi gelirin bol olduğu manevi mevsimden inşallah bol bol istifade ederiz.

Seksen sene bir bâki, manevi ömrü kazandıran üç aylarınızı ve mübarek kudsî gecelerinizi tebrik ederiz.

Peygamberimiz de “Ey Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl, bizi ramazana kavuştur.” diye dua etmiştir.

Rasûlüllah (s.a.s) bir hadis-i şerifinde; "Recep Allah`ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır" buyurmuştur. Bu üç aylar başta farzlar olarak ibadet için bulunmaz fırsatlardır.

Üç aylardan Regaib gecesi Şaban ayının ilk Perşembesini Cumaya bağlayan yani ilk Cuma gecesidir ve 26 Ocak 2023’de ihya edeceğimiz Regaib gecenizi, kandilinizi bütün ruhumuzla tebrik ediyorum. Bu gecede Yüce Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır. Müslümanlar arasında mübarek sayılan "Regâib gecesi" ibadetle ihya edilir. Kur’an-ı Kerimi, Cevşeni, Kur’an’dan ve Hadislerden alınmış duaları, evradları bu mübarek gecelerde, özellikle Regaib Gecesi, Miraç Gecesi, Berat gecesi, Kadir Gecesi ve Cuma geceleri gibi vakitlerde okumalıyız.

Ömür sermayesi pek azdır, yapılacak lüzumlu işler pek çoktur. Bizler de bu günleri fırsat bilip, fani günleri baki günlere değiştirmek için bu ayları iyi değerlendirmeliyiz.

Çünkü bu üç aylarda dört adet mübarek gece, kandil vardır. Recep ayı Regaib ve Mi’rac Kandilini, Şaban ayı Beraat Kandilini ve Ramazan ayı Kadir Gecesini içinde barındırmaktadır.

Bir padişah normal günlerde tabi olan riayetine, vatandaşına farklı bir muamele yapmaz. Cülus-ü hümayun denilen tahta çıkma günlerinde riayetine daha fazla ihsan ve ikramlarda bulunur. Bu örnekte olduğu gibi üç aylar da Allah’ın bize ihsan ve ikramının kat kat olduğu özel zaman dilimleridir. Bu aylarda, günlerde kat kat fazla bahşiş, ikram ve mükâfat almaktayız. Bu hicri takvime göre belirlenmiş aylar, çok sevaplı ve kaçırılmayacak fırsat günleridir.

Normalde Kur’anın her harfine on sevap, on hasene verilir. Bu üç aylarda katlanmaktadır. Recep ayında her hayra, iyiliğe, haseneye yüz sevap, Şaban ayında üç yüz sevap, Ramazan ayında ise bin sevap verilmektedir.

Bu ayları ve geceleri ihya edip değerlendirmek seksen sene baki, sonsuz ve manevi bir ömür sevabını kazandırabilir. “Kadir gecesinin bin aydan hayırlı olması” bunun için önemli bir delildir. Bin ay ise yaklaşık seksen üç sene yapmaktadır.

Üç aylarda bütün Müslümanların manevi havayı teneffüs edip, faydalanmaları çok önemlidir. Bütün iman edenler ahiret kazancına ve ahiret ticaretine yönelmektedirler. Zamanlarını daha çok ahiret ticareti için kullanmaktadırlar. Bu şekilde manevi hava da saflaşıp, temizlenip güzelleşmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi