Yasemin Aydıner

Yasemin Aydıner

Şeyh Seyyid Abdulkadir Geylani Hazretleri

Gaziantep Erenlerinden lakabı Büyük Hoca "Şakir Gülbaş" bir hak dostu. Anneciğim Dedesi. Allahü Teâlaya olan sadakati ve bağlılığı Ona mânâ aleminden nice kapılar açmış, en ağır imtihanla evladıyla sınanmış ve bir an dahi isyan etmeyip kadere rıza göstermiş.
Oğlu Durdu18 yaşında çok temiz, cömert hakkı hukuku gözeten pırıl pırıl bir genç. Antep iskenderun arasında ticaret yapmaktadır, 1920'li yıllar.Bir gün iskenderuna gitmek için hazırlanır annesi yolluk yemek hazırlar, iki yoksul arkadaşı vardır komşusu yemeğinin yarısını böler arkadaşlarına götürür ve helallik alıp yola çıkar.Yanında yüklü para olduğunu görüp tuzak kurarlar iskenderun yakınlarına kadar takip edip bir fırsatını buluncada bir dut ağacının altında kıstırırlar,boğmaya çalışırlar çok yiğit olduğundan baş edemezler ve boğazını dokuz yerinden bıçaklayip cebindeki paraları alıp kaçarlar,tırnak acalim"herkes kardeştir lafa gelince iş Habil ki kabil mi önemli olan o".. bir kaç gün sonra acı haberi gelir ,genç durdu'nun dut ağacının altında şehit olmuş cansız yatarken bulunmus. Şakir hocanın 107 yaşında ki Kızı rahmetli Hayriye nenem, gözyaşlarıyla benim abim şehitti, günlerce ordan oraya misafir edilmiş ama onun halinde hiçbir değişiklik olmamışti, sanki uyuyordu diye anlatmıştı. Dedemizin ilme olan hizmetlerinden ötürü o zamanın iskenderun belediye başkanı şehidimizi bir gece misafir eder. Sonra antebe baba evine gönderir.Babası oğlum bir gecede benim misafirim olsun der, herkes çekildikten sonra da abdestini alır oğlunun yanına gelir sarılır yatar.Allah dostlarinin haline akıl ermez oğluyla konuşur bunu sana kim yaptı diye sorar boynunda dokuz tane gül açmıştir şehidimizin, babasına anlatır, beni şurda vurdular, şurda paraları paylaşıp, şurda da saklandılar babacığım der.. Sabah güvenlik güçlerine suçluların yerini söyler ama gittiklerinde çoktan çatlayıp ölmüşlerdir. Her insan, insan evladı olmuyor malesef .Ancak herkes yaptığının karşılığını alır sonunda.Onu şehit olduğu yere iskenderun yolunda öldürüldüğü yere götürüp dut ağacının altına defnederler, daha sonra bir türbe inşa edilir, şu anda da orada yatmaktadır.
Halk arasında kuvvetli inanışa göre boğmaca olan çocukları şifâ bulaması için bu türbeye götürüp, dualar edilir.
Şakir hoca ise bu olaydan sonra diyar diyar şehir şehir gezip ümmeti Muhammed'e islamı tebliğe ve hizmetine devam eder son görev yeri Gazianteb'in Nizip ilçesinin mızar köyünde hakka yürümüştür.Alimler öldükleri yere defnedilir diyerek bu köye defnedilmiş ve köyün ismi Uluyatır olarak değiştirilmiştir. Allah cümle geçmişlerimize, sehitlerimize rahmet eylesin. Şefahatlerine nail eylesin. 

HAYIRLI CUMALAR dilerim. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yasemin Aydıner Arşivi