Mehmet Erol Maraş

Mehmet Erol Maraş

Mehmet Erol Maraş Yazıyor... Seçim 14 Mayıs gibi, partilerde son durumlar nedir? Ve kimler aday?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, büyük ihtimalle sürpriz bir erken seçim kararı alacağı net olarak görüldüğünü söylemek doğru olur. Benim tahminim 14 Mayıs 2023’ü yaklaşık 6 ay önce yazmıştım. Bana görede 14 Mayıs 2023’te erken seçim olacaktır. Ama ayrıca sayın Erdoğan, seçim tarihini Mart ve Nisan’da yapabilir. Yani tek kelimeyle erken seçimin ufukta olduğunu söylemek doğru olur. Tarihler değişse bile. Ayrıca siyasi partilerde milletvekilliği aday adaylığı hareketliliği başladı. Yine en çok Ak Parti, CHP, İyi Parti, MHP ve HDP’de büyük hareket görülüyor. Ak Parti’te mevcut milletvekillerinin devam edip etmeyeceğinin kararını yine Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan verecektir. Biliyorsunuz Ak Parti Gaziantep milletvekili Ahmet Uzer aday olmayacağını söylemişti. Kamuoyuyla bunu paylaştı. Bildiğim kadarıyla Uzer’in Eyüp Özkeçeci’nin istifa etmesinden dolayı tecrübeli biri olduğu için il başkanlığı görevine geleceği de siyasi kulislerde konuşuluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep’te seçimleri kazanmak için sürekli anketler yaptırıyor. Kimlerin aday olup olmaması konusunda da anketler sonucunda karar verecek gibi. Mevcut vekillerle ilgili Ak Parti’de tabloya bakıldığında devam edecekler belli gibi görülüyor. Daha önceki seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adına büyük oy veriliyordu. İlk kez bu seçimlerde Gaziantep’te Ak Parti’den aday gösterilecek isimler için toplumdan ve halktan büyük ilgi görmesi gerekiyor. “Ceketi koysam seçilirim” artık Ak Parti’de bu seçimlerde tarih olacağını da görmek lazım. Markalı ve halkın sevdiği aday yapısı olmazsa Ak Parti’nin eskisi gibi bir çok milletvekili çıkarma şansı olacağına inanmıyorum. Ak Parti Gaziantep’te bir çok ismin adı öne çıkıyor. Eyüp Özkeçeci büyük ihtimalle il başkanlığını bırakıp aday olacağına kesin gözüyle bakıyorum. Listede kaçıncı sıraya konur onu bilemem. Bana göre bu seçimlerde Şamil Tayyar’ın iyi bir yer alacağını görüyorum. Ak Parti il yönetimlerinden istifa edip adaylık konusunda çok net bir şey söylemek istemiyorum. Şahinbey Ak Parti İlçe Başkanı Hasan Teke, Şehitkamil ilçe başkanı Mehmet Yılmaz’ın da aday olacağı iddia ediliyor.

Ak Parti yine en fazla milletvekili aday adayı olacak parti olarak ünvanını korumaya devam ediyor. CHP’ye gelince mevcut milletvekilleri İrfan Kaplan ve Bayram Yılmazkaya’nın adaylık konularına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu karar verecek. Bunlara yeni isim olarak eklemek istersek, İnşaat Odası eski başkanı Gökhan Çeliktürk, CHP eski milletvekili Mehmet Şeker, Gaziantep’teki CHP’nin işadamları toplantısını organize eden inşaat müteahiti Melih Meriç, Özgür Girişken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun merkez karar yönetim kurulu üyeliğine ve anahtar listesine yazıp daha sonra bir oyla kurban olan CHP Gaziantep eski il başkanı Ali Peri’nin yanı sıra bir çok sürpriz isimlerin aday olacağını tahmin ediyorum. Ancak CHP’de en önemli Kılıçdaroğlu’nun en büyük kozu yine Güneydoğu Anadolu Bölgesi koordinatörlüğüne getirilen Celal Doğan’ın da CHP’nin Gaziantep’te birinci sırasına konularak DSP Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığında almış olduğu % 26’lık oyla lokomotiflik yapmak istiyor. Kim ne derse desin Celal Doğan her zaman CHP’de güçlü bir kitle olması nedeniyle aday olması bekleniyor. İyi Parti’de Gaziantep milletvekilliği için Şanlıurfa eski Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarım eski bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın sınıf arkadaşı olan Gaziantep Büyükşehir belediyesi eski başkanı Asım Güzelbey’in de İyi Parti’de birlikte hareket etmesini istiyor. Benim yaptığım araştırmaya göre Fakıbab büyük çapta Asım bey aday değilim dese de bu siyasette son karara bakacaksın. İyi Parti’nin de Gaziantep birinci sıra adayının ismini şimdiden söylüyorum. Bu ismin Asım Güzelbey olduğunu söylemek yalnış olmaz. Yine İyi Parti’de Ejder Demir, güçlü bir şekilde listede olabilecek. Aynı şekilde MHP Gaziantep eski milletvekili Mehmet Ay’ın da ismini dikkate almak lazım. İyi Parti’de bu kez İl Başkanlığına aday olmayan Şerif Başkülekçi’nin de sürpriz aday olacağını tahmin ediyorum. Gaziantep’te İyi Parti’de Meral Akşener’in burada güçlü bir liste yapacağını tahmin ediyorum. MHP’de mevcut vekiller Sermet Atay ve Muhittin Taşdoğan’ın da aynı şekilde devam edeceğini tahmin ediyorum. Listede aralarında yer değişebilir. HDP’ye gelince Gaziantep’te mevcut vekil Prof. Dr. Mahmut Toğrul’un aynı şekilde devam edeceğini tahmin ediyorum. HDP bu kez yine etkili bir isim olan Osman Demirci’nin de listenin ikinci sırasında yer alabileceğini düşünüyorum. Biliyorsunuz HDP her zaman farklı isimleri kamuoyuna sunuyor. Mecliste grubu olan partilerin adaylık yapılarının bunlar olduğunu tahmin ediyorum. Eğer millet ittifakında Deva ve Gelecek Partisi, İyi Parti listelerinde yer alırsa büyük ihtimalle Deva Partisi İl Başkanı Ertuğrul Kaya’nın da güçlü bir isim olarak listede yer alırsa etkili bir isim olmuş olur. Saadet Partisi’de aynı şekilde listeye İyi Parti listelerinden isim verebilir. Siyaset biliyorsunuz uzun ince bir yoldur. Erken seçime az bir süre kalmasına rağmen nasıl olur hep birlikte göreceğiz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Erol Maraş Arşivi