Kış Aylarında Beslenme

Kış aylarına girdiğimizden beri danışanlarımdan pek çok duyduğum cümle “iştahım çok açık, canım sürekli bir şeyler yemek istiyor ne yapmalıyım?” gibi cümleler. Bu cümleleri siz de söylüyorsanız, yalnız değilsiniz. İştah açılması sadece, diyip geçmeyelim. Bunun birçok nedeni olabilir. Bunlardan bazıları: Yakın bir zamanda kan tahlili yaptırmadıysanız hemen yaptırın. Vitamin- mineral değerlerinizi kontrol etmenizde fayda var. Kış aylarında azalan su tüketiminiz iştah açılmasına neden olmaktadır. Su tüketiminin azalması, aç olduğunuzu hissetmenize yol açabilir Havaların erken kararması, gecelerin uzaması, yemekten sonra bir şeyler tüketme isteğini arttırmaktadır. Yüksek karbonhidrat tüketimi, özelliklede şeker tüketiminin artması sebep olmaktadır. Egzersizin azalmış olması. Bağışıklık sistemi düşmesin diye artan meyve tüketimi. ​ Peki artan bu iştahın önüne geçmek için ne yapmamız gerekmektedir?

1. Besin çeşitliliği sağlayıp yeterli ve dengeli beslenelim. Gün içinde süt grubu, et grubu, sebze ve meyveler, tahıl grubunu yeterli miktarda tüketin. Öğünlerde de bu dengeyi kurabilirsiniz.

2. Sebze tüketiminizi arttırın. Her yemeklerinizin yanına kış sebzelerinden brokoli, karnabahar gibi sebzeleri ekleyebilirsiniz.

3. Meyve tüketiminizi porsiyonlara bölün. 4. Proteinden kısıtlı beslenmeyin. Çünkü protein bağışıklık sisteminin en önemli elemanlarındandır. Hayvansal protein ile bitkiseli dengeleyin. Kuru baklagiller içerdikleri posa ile iştahınızı kontrol altında tutmanıza da yardımcı olabilir. Mercimek, börülce, kuru fasulye gibi kuru baklagilleri en az haftada 1-2 kez tüketmeye çalışın.

4. Probiyotik besinlerin tüketimini ihmal etmeyin. Probiyotik yoğurtlar, sütler bağırsak sağlığınızı koruduğu gibi bağışıklık sisteminizi de destekleyecektir.

5. Haftada 2 kez omega-3 açısından zengin balık tüketimini ihmal etmeyin.

6. Ara öğünlerde sağlıklı alternatiflere yönelin. Taze veya kuru meyve yanında yağlı tohumlar iyi seçimlerdir. Ev yapımı yüksek şeker içermeyen kurabiyelerden de deneyebilirsiniz.

7. Havaların soğumasıyla birlikte vücut, ısı değişikliklerine uyum sağlayabilmek için, enerji harcamayı azaltır. Kilo almak istemiyorsanız aldığınız kalori ile yaktığınız kaloriyi dengelemeniz gerekir. Egzersize bahane bulmayın ve en azından yürüyüşlerle metabolizmanızı destekleyin.

8. Soğuk kış günlerinde; şekerli içecekler yerine şekersiz ve baharatlı limonlu bitki çaylarını tercih edilebilirsiniz. Ama gün içinde yeterli su içmeyi de ihmal etmeyin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ferhat Akbay Arşivi