M. Bedrettin Ay

M. Bedrettin Ay

Bedri’nin el feneri-7

ADAMIN BİRİ
Atatürk bir isim değildir,
O’nun ismi Mustafa Kemal’dir.
Atatürk ilimdir, Atatürk bilimdir.
Atatürk akıldır, Atatürk gelecektir.
Atatürk barıştır, Atatürk gençliktir.
Yıllar sonrasını öngörebilmektir.
Atatürk cumhuriyettir.
Atatürk Türkiye’dir.
İşte bu nedenle de 20’nci yüzyıldan 21’nci yüzyıla
Fikirleriyle ve eserleriyle değeri giderek artan Çağdaş dünyanın en önemli kurucu önderine yapılan her türlü saygısızlığa; tarih isyan eder, akıl isyan eder, vicdan isyan eder. Tabii milletin vicdanlı her ferdi de isyan
eder.. etmelidir de..!

DİYOR..!

KARGAYI GÜLDÜRENLER
• Güney Amerika’daki Amazon bölgesinde Shuar yerlileri hasta ziyaretlerinde; arkasından üzüleceklerini ve onu çok sevdiklerini bilsin diye hep birlikte gözyaşı döküyor.
• Sosyal medya hesabından 100 TL yi klozete attığı görüntülerini paylaşan sosyal medya fenomeni Mika Can Raun, gelen tepkiler üzerine “Güzel ülkemin kanalizasyonuna 100 TL kazandırdım. Suç mu.?” diye kendini savundu.
• Apple’nin kurucusu Steve Jops’un ölmeden önce giydiği eski sandalet internette açık artırmaya çıkarıldı. 60 ila 80 bin dolar arasında bir fiyata alıcı bulması bekleniyor.
• Oscar ödüllü ABD’li 63 yaşındaki aktör Kevin Spacey, hali hazırda hakkında var olan 5 taciz suçlamasına ek olarak, İngiltere’de de 7 cinsel saldırı iddiasıyla suçlandı.
• Volkan Demirel: “Ankara’daki bir AVM de toplandık. Kavga ettiğimize dair çıkan haberler doğru değil. Bazılarının bir yerlerine yalan yuva yapmış” dedi.
• Dünyanın en kurak yerlerinden olan Şili’nin Atamaca Çölü, dünyanın dört bir yanından buraya gönderilen çöpler nedeniyle devasa bir çöplüğe döndü. Sadece Şili geçen yıl buraya 46 bin ton kimyasal içeren giysi yolladı.
• İkinci kez anne olmaya hazırlanan sanatçı Burcu Kara: “Maddi manevi tatsız şeylerle dolu hayatım. Kan kusup kızılcık şerbeti içtim, lafı tam bana göre. Hamileliğin ilk günlerinde her gece iki çiğ köfte dürümü ve kavanozla turşu yiyordum” dedi.
• TV deki yayına geç kalan türkücü Fatih Kısaparmak, park yeri ararken takım elbiseli birine arabanın anahtarını verip park etmesini istedi. Yayından sonra anahtarı teslim eden ve vale sanılan kişi bir bankanın Şişli şubesi müdürü imiş.

HAFTANIN SÖZÜ
Bazı toplumlarda sosyalizm olmaz. Çünkü fakirler kendilerini sömürülen sınıf olarak değil, geçici sıkıntı çeken milyonerler olarak görür.

John Steinbeck

ONLAR VE BİZ
Japonya 2022 Dünya Kupasında oynadığı futbolla futbolseverlerin gönlünde taht kurdu. E Grubunu lider tamamladılar. Son 16’ya kaldılar. Ve Hırvatistan’a penaltılarla elendiler.
Japon futbolcular çimende ter döktü, alkış aldı.
Maçların sonunda Tribündeki seyirciler de, yanlarında getirdikleri mavi poşetlerle tribündeki çöpleri toplayarak kamuoyunun takdirini topladı.
Bu bir Japon kültürü örneği. Bir yeri kullandıktan sonra temizliyorlar. Ülkelerinde de aynı şeyi yapıyorlar.
Japonlar böyle ya biz..?
Müslüman vatandaşlar olarak temizliğe ne kadar dikkat ediyoruz..?
Hiç etmiyoruz. Sokaklar, parklar, mesire yerleri, umumi tuvaletler, caddeler, plajlar, sağlıklı yaşam spor alanları adeta çöplük.
Arabalardan sigara boşaltmalar, parklar çekirdek kabukları ve içecek kutularından geçilmiyor. “Kirleniyor” diye ayakkabısını kapı önüne bırakan vatandaş iş dışarı çıkınca maalesef farklı davranıyor.
Japonlar Budist veya Şintoist.
Bizde “Temizlik imandan “ diyen bir dinin mensubuyuz.

İŞ AHLAKI
Hajime Moriyasu

Orta sahada görev yapmış eski milli futbolcu. Almanya ve İspanya’yı yenen ve Hırvatistan’a penaltılarla yenilen Japonya Milli Takımının Teknik Direktörü.
54 yaşında. Pek çok teknik direktörün beşte biri maaşa
(1.5 milyon Euro) 2018 den beri görevde.
Hırvatistan’a penaltılarla elenmenin ardından
Japon taraftarlardan gidip özür diledi Hajime Moriyasu.

İş ahlakına bakar mısınız.. Egosu boyunu geçmiş, her kötü sonuç sonrası hakemler dahil herkesi suçlamayı alışkanlık haline getiren Türk Teknik Direktörleri biraz örnek almalı.
Önce İş Ahlakı..!

GARİP AMA GERÇEK
Hacettepe Üniversitesi son 25 yılda yapılan evlilikleri araştırdı. Araştırmaya göre Türkiye’de şu anda her 100 çocuktan 15’i çocukken evlendiriliyor.
Ve üstelik çocukken evlendirilen her 10 çocuktan 4’ü ikinci eş oluyor. Kadın sığınma evlerine sığınanların üçte biri, çocukken evlendirilenler. Türkiye bu utançta Avrupa şampiyonu.
Afganistan, Uganda, Kongo ve Nijer’in arkasından dünya beşincisi.
Ve 1.5 milyonu aşkın kız çocuğu eğitim sisteminin dışında.

KESİP SAKLADIKLARIM
Sonbaharda yaprakların yere düşmesi hazindir. O.Henry Amerikan edebiyatın ünlü yazarlarındandır. Çoğu eserini cezaevlerinde yazmış bu garip adam.
“Son Yaprak” adlı öyküsünde bir son yaprağın hikayesini anlatır. Alt komşu genç kız veremdir ve sonbaharda son yaprağın yer düşmesiyle hayatı son bulacaktır. Bu üst kattaki yaşlı ressama çok dokunur. Bir akşam duvara bir yaprak resmi yapar ve onu dala tutturur. Kız bunu görür. Hayata tutunur. Ama ressam bu resmi yaparken yüksekten düşmüş ve ölmüştür…
Özdemir Asaf abimin alkolik arkadaşıydı. Yengem bir gün diyor ki: “Özdemir, her gece meyhanede içiyorsun. Benim mezelerim çok güzeldir. Gelin size balkonda bir masa yapayım, orada için” Özdemir abi geliyor eve, masa kuruluyor. Sokak çınar ağaçlarını sağlı sollu konuk etmiş. Yerler sapsarı ekim yaprakları. Yengem diyor ki: “Hiç sonbaharla ilgili şiirin yok mu Özdemir?” “Olmaz mı Dürdene” ve okuyor sonbahar şiirini:
“Her şeyi süpürebilirsin
Sonbaharı asla”
“Ne güzel bir şiir. Ne zaman yazdın bunu?” diyor yengem. Yanıt kısa “Şimdi”
Özdemir Asaf çok tatlı bir adamdı.
Münir Özkul ağabey bana dedi ki: “Özdemir iyi değil, gel hastaneye ziyarete gidelim” Gittik.
“Bu meret ta beyne kadar yürümüş” dedi. Hastalığı böyle anlatmıştı özetle. Birkaç gün sonra bize ve şiire veda etti, gitti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Bedrettin Ay Arşivi