Bademcik iltihabı nedir?

Akut tonsillit nedir?
Bademcik iltihabına tonsillit denir. Bademcik iltihabı, genellikle 2 yaş üstü çocuklarda sık görülür. Ancak erişkinlerde de nadir değildir. Hastalık etkeni sıklıkla beta hemolitik streptokoklardır. Ayrıca bazı virüsler boğaz enfeksiyonu da yapabilir. 

Hastalık yüksek ateş ile aniden başlar. Kusma, baş ağrısı ve halsizlik görülebilir. Boğaz ağrısı ve boğazda kuruluk hissi vardır. Boğaz ve tonsiller şiş ve kırmızı görünür. Bazen bademcikler üzerinde beyaz iltihabi bir tabaka gözlenebilir ve boyundaki lenf bezleri şişebilir. 

Bademcik iltihabı tedavisi nasıl yapılır?
Viral bademcik iltihaplarında antibiotiğe gerek yoktur. Boğazdaki mikrobun tanınması için hızlı antijen testi yada boğaz kültürü yapılır. Ancak iltihap etkeni beta mikrobu ise antibyiotik kullanmak gereklidir.  

Kronik tonsillit nedir?
Kronik tonsillit hem 2 yaştan büyük çocuklarda hem de yetişkinlerde görülür. Sık tekrarlayan boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, halsizlik, hafif ateş ve kansızlık başlıca bulgulardır. Boğazda kuruluk ve kaşıntı olur. Eğer geniz eti ile birlikte ise solunum yolunu tıkayabilir. Uyku apnesine yol açabilir ve boyunda tekrarlayan lenf bezeleri oluşabilir. 

Kronik tonsillit ve geniz eti büyümelerinde şayet solunum yolu tıkanıyorsa ameliyat düşünülebilir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fevzi Tekin Arşivi