M. Bedrettin Ay

M. Bedrettin Ay

Bedri'nin El Feneri

KARGAYI GÜLDÜRENLER
• Galatasaray’ın Temmuz ayında Benfica’dan transfer ettiği Seferoviç için toplam 3.3 milyon Euro yani 60 milyon TL ödenecek. Geldiğinden beri birkaç maçta yarım devre oynayan futbolcu ile yollar ayrılacakmış.
• Erken yaşta evlilik ve erken gebelik hakkında yapılan araştırmaya göre Türkiye’de 2015-2022 yılları arasında 19 yaşından küçük 3 bin 179 kız çocuğu doğum yaptı.
• 11 Grammy ödülü sahibi şarkıcı, söz yazarı, yapımcı, klip yönetmeni Amerikalı Taylor Alison Swift’in turne biletleri karaborsada 20 bin dolara alıcı buldu.
• BJK Teknik Direktörü Şenol Güneş; “Bazı hocalar sert davranarak iyi verim alırlar. Bazı oyuncular ise buna alınır. Ben oyuncuya; Evladım hadi koşsana dedim. Oyuncu bana; Ben senin evladım değilim, dedi. Doğru söyledi” şeklinde konuştu.
• Ünlü bir Danışmanlık şirketi sahibi Erol Bilir: “Buradan belediyelere sesleniyorum. Parklara çiçek yerine domates, hıyar, kıvırcık, roka… falan eksinler. Bunlar çok pahalı alamıyoruz” dedi.
• Dünya kupasında Suudi Arabistan’a 2-1 yenilen Arjantin’in yıldızı Lionel Messi’nin, Suudi Arabistan’la “2030 Vizyonu” adı altında Dünya Kupası düzenlenmesi ve turizmin gelişmesi için sponsorluk anlaşması yaptığı ortaya çıktı.
• Sekiz ay önce Hamdi Alkan’dan boşanan, güçlenmek için vücuduna ayı kanı enjekte ettireceği haberleriyle gündeme gelen Selen Gürgüzel. “Aşk kadınıyım ve flörtözüm. Aidiyet duygum çok yok. Kendime bile ait değilim” dedi.
• Futbol Federasyonu Atatürk’ün ebediyete intikalinin 84. Yılında 10 Kasım’da oynanan Ziraat Türkiye Kupası maçlarında Ulu Önder için saygı duruşu yaptırmadı.

ADAMIN BİRİ
Türk futbolunda yeni bir yıldız doğuyor. Adı; Arda Güler. Yetenekli, zeki, hırslı ve gencecik. Yolu çok uzun. Kariyerine Avrupa’da devam etmesine kesin gözü ile bakıyor herkes.
Onu izlerken Arda Turan geliyor aklıma. Benzetmek istemiyorum. Kaderi aynı olmasın istiyorum. Galatasaray’da başlayıp İspanya’nın deve dişi gibi takımlarında devam eden, ancak bir o kadar da çalkantılı geçen futbol yaşamında şan, şöhret ve paranın ağırlığını kaldıramamıştı Arda Turan.
Arda Güler pırıl pırıl bir genç. Yiyeceği fırın dolusu ekmek var. Dikkate alması gereken iyi ve kötü örnekler var. Dahası onu izlerken keyif alan milyonlarca insan var. Kimseyi
senden mahrum bırakma Arda.
Arda geleceğin planlamasında menajerlerden uzak durmalı. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç pamuklarda saklamalı onu, evladı gibi korumalı.
Son sözüm genç kardeşime; görüyorum ki acele etmeden teker teker çıkıyorsun merdivenleri. Mutlaka idolün olan futbolcular vardır. Onların öykülerini sindire sindire oku. Ama sakın Arda Turan’a benzeme. Ders al, ders vermeye kalkma.
Seni çok iyi yerlerde göreceğime eminim. Ne kendini üz, ne sevenlerini. Şansın açık olsun Arda Güler…

DİYOR..!

HAFTANIN SÖZÜ
Dürüstlük bizi nereye götürürse götürsün ne iyi bildiğimiz şekilde amacımız olmalıdır. Her kendimizi aldatış, yanlış algılamalara neden olur. Bu durumda düşünce yeteneğimiz sıkıntıya girer ve aldatmacalarımız arttıkça, kendimizi dünyanın daha büyük bir bölümünün dışında tutarız.

Dr.Roger Goould
SİNYAL KOLU
Yıllardır araba kullanıyorum. Yine de “Sinyal kolu ne işe yarar ?” diye sordum Googol Baba’ya. Aynen şöyle dedi: “ Motorlu taşıtlarda direksiyonun sol alt kısmında bulunan kolun adı sinyal koludur. Trafikte sağa, sola dönüşlerimizde arkamızdan bizi takip eden sürücünün kontrollü bir şekilde seyrini, bizimle olan mesafesini, ve ne yapacağımızı işaret etmemize yarıyor”
Birkaç aydır yaptığım gözlemlerime göre;
Erkek sürücülerin yüzde 76’sı, bayan sürücülerin yüzde 55’i, servis araçları, halk otobüs, umuma açık taksi, belediye otobüs şoförlerinin 89’u sinyal kolunu kullanmıyor.
Ya da aracında böyle bir mekanizma olduğundan bi haber.
Sürücü kardeşlerimiz neden sinyal kolunu kullanmıyorsun? Sinyal kolunu kullanmanın size ve sizi takip eden sürücüye can güvenliği açısından ne kadar faydası var biliyor musunuz? Lütfen sinyal alışkanlığını yaşayalım.
Halk otobüsü, Servis minibüsü, işçi servisleri, taksi şoförleri.. maalesef çoğunuz trafik kurallarından bir haber ya da aldırmıyorsunuz.
Aniden yolun ortasında durursunuz, olur olmaz yerde korna yaparsınız, sinyal vermeden yola fırlarsınız.
Lütfen aracınızda size canını emanet edenleri ve bizleri hiçe saymayın..!

MEDET YA HİCİV.!
Gelin bu hafta Ümit Yaşar Oğuzcan’ın
“Hesap Dersi” ne bi göz atalım.
“Milyonlar hanesinde istifçiler, vurguncular
Yüzbinler hanesinde sahtekarlar, yalancılar
On binler hanesinde yağcılar, sabuncular
Binler hanesinde hancılar, hamamcılar
Onlar hanesinde köylümüz efendimiz
Birler hanesinde biz, biz, biz..”
Rahmetli yaşasaydı, “dönekler” le “numaracı cumhuriyetçiler” e de bir yer bulurdu.

SİYAH İNCİ
Kutsallığın, bolluğun, bereketin, adaletin, sağlığın, barışın sembolü olan zeytin bölgemizin en önemli gelir kaynaklarından birisidir. Yeşilden siyaha dönüştüğü için Siyah İnci olarak ta anılan zeytin Cennet’in armağanıdır.
Zeytin ağacı M.Ö 1600’ler de Nil deltasında dikilmeye başlandığı varsayılır. Hikayeye göre bundan 6 bin yıl önce tanrıca İsis, Mısırlılara zeytin yetiştirmeyi ve ürünlerinden faydalanmayı öğretti. Mısır tanrılarından Tutankamon’un zeytin dalından örülmüş tacı adaletin sembolü olarak kabul edilir.
Mitolojilerin de baş meyvesi olan zeytin, kimi zaman Mısır tanrılarının meyvesi, kimi zaman da Afrodit’in güzelleşmek için yüzüne sürdüğü iksir olarak çıkıyor karşımıza. Roma ve Yunan mitolojine göre, tanrılar ve yarı tanrılar zeytin ağacının dalları arasında doğarlar. Antik dönemde olimpiyat oyunlarında başarı kazanan sporcular zeytin dallarından yapılmış taç ve zeytinyağı konulmuş amfora ile ödüllendirilirdi. Ağzında zeytin dalı olan güvercin barışın sembolü olarak kabul edilir.
26 KASIM Zeytin Ağacı Günü olarak kutlanır. Zeytin sebze değil meyvedir. Yapılan araştırmalara ve fosil kalıntılarına göre, zeytin ağaçlarının tarihi 20 milyon yıl öncesine dayanıyor. Boyları 12.5 metreye kadar uzayabilir. Bugün dünya çapında 800 milyondan fazla dikili ağaç var. Bilinen ilk zeytin hasadı 7000 yıl önce Akdeniz bölgesinde yapıldı. Şifalı olduğu da söylenen yaprakları kışın dökülmez ve hep yeşil kalır. Zeytin A-E-K ve B vitamini açısından zengindir.
Hasadı bir hayli meşakkatli olan Siyah İnci’nin kıymetini bilelim. Şifasından faydalanmak için; Olanları korumak ve yenilerini dikmek görevimiz olmalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Bedrettin Ay Arşivi