Talat Özhalepli

Talat Özhalepli

Romatizma nedir?

Romatizma çocuklar dahil olmak üzere her yaş grubundan kişide görülebilen, kas, iskelet ve bağlardan oluşan hareket sisteminde oluşan ağrı ve hareket kısıtlılığı ile birlikte seyreden kronik bir hastalıktır. Bazı durumlarda iç organları da etkileyen bu hastalık bilinenin aksine hava olaylarının neden olduğu bir rahatsızlık değildir. İltihaplı romatizma ve iltihapsız romatizma olarak kabaca ikiye ayrılsa da, romatizmanın pek çok farklı alt türü bulunur.

Romatizma belirtileri
Genellikle romatizmal hastalıklarda kas, sırt ve bel ağrısı, eklemlerde ağrı ve şişlik, sindirim sistemi şikayetleri, kalp ve damar sisteminde oluşan olumsuzluklar görülür. Bunlara ek olarak romatizmal hastalıkların başlıca belirtileri şöyle sıralanır:

Nörolojik şikayetler
Böbrek fonksiyonlarında azalma
Nefes darlığı
Hareket kısıtlılığı
Sabah saatlerinde eklemlerde oluşan sertlik
Cildin güneşe karşı duyarlılık göstermesi
Cilt altında beze oluşumu
Vücudun farlı bölgelerinde görülen sertlik
Güçsüzlük
Gözlerde oluşan iltihaplanma
Görme yetisinin bozulması veya kaybolması
Uzun süreli yüksek ateş
Romatizma neden olur?
Romatizmal hastalıklar vücuttaki hareket sisteminin bir parçası olan eklem, kas, kemik ve bağları etkileyen hasarlanmadır. Romatizma genel olarak genetik geçişli olup sebebi tam olarak anlaşılamamış olsa da iltihaplı romatizma ve iltihapsız romatizma çeşitlerinin sebepleri de farklıdır. İltihaplı olan romatizma tiplerinin genetik geçişli olduğu düşünülse de bu hastalığa neyin sebep olduğu henüz anlaşılamamıştır. Ancak iltihapsız romatizmaya çoğunlukla genetik faktör, eklemin aşırı yıpranması, fazla kilo, spor yaralanmaları ve travmalar sebep olabilir. Çevresel faktörlerin yanı sıra tüm romatizma tiplerinde cinsiyet ve yaş da oldukça önemlidir. Fazla kiloya bağlı romatizma tedavisi için obezite cerrahisi tercih edilebilir. Obezite değil de görünümde düzelme ya da yağ dokusunda azalma için ise vaser liposuction nedir hangi yöntemleri içerir gibi konular hakkında bilgi sahibi olmayı tercih edilebilir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Talat Özhalepli Arşivi