İŞ-AŞ-EŞ-EV

İş, aş, eş ve ev bunların hepsi şu anda en büyük sorun olarak karşımıza çıkıyor. Ekonomik krizle boğuşan millet, üniversite mezunları başta olmak üzere birçok kesimde işsizlik sorunu yaşamaktadır. Evet bazıları her ne kadar iş beğenmiyor ise işsizlik ülkemizin ve şehrimizin en büyük sorun olarak karşımıza çıkıyor. Nitekim TÜİK resmi açıklamasına göre işsizlik rakamları yüzde 9,6 olarak karşımıza çıkıyor. Her ile üniversite kurarak işsizler ordusu kurmuş olduk. Mesleki eğitimle bir meslek sahibi olanlar kolaylıkla iş bulurken üniversite mezunları gençlerimiz maalesef iş konusunda halen problemler yaşamaya devam ediyor.
İş bulamayan gençlerimiz dolayısıyla aş kazanamıyor. Evde ailesinin vermiş olduğu harçlıklarla günü geçiştirmeye çalışıyor. Gençlerimiz aş bulamadıkları için kendilerine uygun eş bulup evlenemiyorlar. Bundan 20 ile 30 yıl öncesinde erkeklerin evlenme yaşına baktığımızda özellikle bölgemizde askerden geldikten sonra 22 ile 26 yaşları arasında evlendikleri görülmekteydi. Günümüzde ise bırakın 26’lı yaşları 29 ile 33 arasında çıktığını görmekteyiz. Evlilik için masraflara bakılırsa beyaz eşya, mobilya, mutfak eşyası, halı ve ziynet eşyası gibi ürünleri almakta baya zorlandıkları görülmektedir. Alım gücünün zayıflamasıyla birlikte yaşantımızdaki olağan akışları bile ertelemek zorunda kalıyoruz.
İş ve aş bulabilenler ise eş bulduktan sonra düğün hazırlıklarına başlıyor. İyi bir borç batağına girdikten sonra bu defa karşılarına bir engel daha çıkıyor. Şehrimizde kiralık ev bulmak imkânsız hale gelmiş durumda, kiralık evlerin fiyatları el yakıyor ve üstüne birde memur şartı aranmaktadır. Geçen yıl bin 500 lira ile 2 bin 500 lira arasında kiraya tutulan evler şimdilerde 5 ile 7 bin lira arasında değişmektedir. Peki asgari ücretin 5 bin 500 lira olduğu bir yerde gençlerimizin nasıl barınma sorununu çözecekler. Gençlerimiz maalesef artık hayal bile kuramıyorlar. Evet kanunla gençlerimizin seçilme yaşını 18’e indirdik ama uygulamaya bakarsak bunun sadece kağıtta yazılı olduğunu görmekteyiz. Nitekim 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan 27. Dönem Milletvekili Genel seçimlerinde 18-25 yaş aralığında sadece 3 gencimizin parlamentoya girdiğini görmekteyiz ve bunların yaşının da 22 ile 24 arasında olduğunu görüyoruz. Gelin ülkemizin en büyük sorunu olan pahalılık, işsizlik ve barınma sorununa ortak akılla çözüm üretelim. Gençlerimize iş, aş, eş ve ev konusunda yardımcı olalım ve huzurlu, mutlu bir hayata tutunmalarına imkân sağlayalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Şen Arşivi