Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

"Kazaya rıza, kadere teslim İslamiyet’in bir nişanıdır”

" Kazaya rıza, kadere teslim İslamiyet’in bir nişanıdır” bu cümlemin izahı:
Bu cümle bizi meşakkat, sıkıntı, hastalık, ölüm gibi başımıza gelebilecek durumlarda rahatlatır ve rahatlatmalıdır.
Kader, her şeyin ezelde takdir edilerek mahiyetini bilmediğimiz bir levhada yazılmasıdır. 
Kaza ise, bu takdir edilen şeylerin vakti geldiğinde infaz edilmesidir yani yerine getirilmesidir. İnsan bu takdir edilmiş şeylere tam manası ile teslim olursa, başına gelecek musibet ve sıkıntılara karşı tam bir metanet ve sabır içinde olur.
Metanet: İnsanın, fikrinde sabır, azminde kuvvetli ve inancında sağlamlık, devamlılık sahibi olmasıdır.
Kadere tam manası ile teslim olmuş bir mümin için, başına sıkıntılarda bağırıp çağırmak yakışmaz. İslamiyetin izzeti, şerefi, vakarı bunu gerektirir.
Evet, musibetin darbesine karşı şekvâ suretiyle elbette âciz ve zayıf insan ağlar. Fakat şikayet Ona olmalı; Ondan olmamalı. Yani şekva (şikayet) Allah’a olmalı, Allah’ı insanlara şikayet etmemelidir. Hazret-i Yakup aleyhisselâmın
"Ben derdimi de, üzüntümü de ancak Allah'a şikâyet ederim' dedi." Yusuf Sûresi, 12:86.
demesi gibi olmalı. Yani, musibeti Allah'a şekvâ etmeli; yoksa Allah'ı insanlara şekvâ eder gibi "Eyvah! Of!" deyip "Ben ne ettim ki bu başıma geldi?" diyerek âciz insanların acımasını harekete geçirmek zarardır, mânâsızdır.

Kâfirin musibet karşısında bağırıp çağırması ve isyan etmesi hadiselere iman, tevekkül değil küfür gözlüğü ile baktığı içindir. Hikmet nazarı İle bakamadığı içindir.
Mümin her hadisede ilahi rahmetin izini, özünü yüzünü görür. Herseyde Allah’ın hikmetinin kemalini, adaletinin güzelliğini müşahede edebilmek büyük bir şereftir. Dolayısı ile tam bir teslimiyet ve rızayla, rububiyet-i İlâhiyenin (Allah'ın herbir varlığa yaratılış gayelerine ulaşmaları için muhtaç olduğu şeyleri vermesi, onları terbiye edip idaresi ve egemenliği altında bulundurması) icraatından olan musibetlere, felaketlere karşı teslimiyetle, boyun eğerek, gülerek karşılıyorlar, rıza gösteriyorlar.
Kahrın da hoş lütfun da hoş diyorlar.
Mümin her şeyin ve her hadisenin arka cephesinde, Allah’ın rahmet ve hikmetini iman gözlüğü ile gördüğü için, bağırmak, çağırmak ve isyan etmek ona yakışmaz.
Müminin vasfı olan rıza ve teslimiyet de müminin özelliği ve nişanıdır.
(23. Mektup ve https://sorularlarisale.com/kazaya-riza-kadere-teslim-islamiyetin-bir-siaridir-cumlesini-izah-eder-misiniz?amp
Sitesinden istifade edilmiştir.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi