Sigmund Freud

Psikanaliz kuramının kurusucu Sigmund Freud'un hayatı ve çalışmaları,amansız hastalığı olan çene kanseriyle 16 yıl nasıl mücadele ettiği toplam 33 ameliyat ve yüzlerce muayene ve kuramlarını nasıl hayata geçirdiğini ve başarıları...

Sigmund Freud Psikanaliz'in kurucusudur. 6 Mayıs 1856 yılında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun Pribor şehrinde doğmuştur. Babası Jacop Freud küçük bir esnaftı. Freud'un kendisinden büyük olan iki üvey abisi ve kendinden küçük olan 7 tane kardeşi vardı. Yahudi bir aileden olan Freud'un babası çok özgür düşünceli biriydi. Sigmund Freud kendisinin ateist olduğunu açıkladığında babası bu duruma saygı göstermişti. 

Bu dönemde Yahudiler tıp ve hukuk alanında çalışabiliyordu. Freud bilimle ilgili olduğu için Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesine girdi. Nöroloji üzerine çalışmalar yaptı. Burada Josef breur ile tanıştı. 1882 yılında Theodor Meynert Psikiyatri Kliniğinde çalışmaya başladı. Burada kokain üzerine çalışamalar yaptı. Jean-Martin Charcot ünlü nörolog ile hipnoz ve histeri üzerine çalışmalarda bulunmak için Paris'e gitti. 

1886 yılında Viyana'ya döndü ve bir muayenehane açtı ve evlendi. Sigmund Freud hastalarının tedavisinde hipnoz kullanıyordu. 1900 yılında Rüyaların Yorumu isimli kitabını yayınlandı. 1905 yılında yayınlanmaya başladığı cinsellik üzerine çalışmaları büyük yankı uyandırdı. 

Freud temelinde dürtüler, bilinçdışı, çocukluğun cinsel yaşantısı ve bastırma dinamiklerinin bulunduğu bir zihinsel işleyiş modeli önermiştir. Bu kuram sadece vaka gözlemleri üzerinden değil tıbbın fizyolojik, biyolojik ve anatomik birikiminden hareketle kurulmuştur.

1902 yılında Viyana üniversitesinde Profesör oldu. Psikanalitik Topluluğunu kurdu. Massachusetts'deki Clark Üniversitesinde uluslararası ilk konuşmasını yaptı. 1923 yılında sigara bağımlılığında ötürü kendisine çene kanseri teşhisi konuldu. Bu hastalıktan dolayı 16 yılda 33 ameliyat oldu. 

Avrupa'da Nazi baskısının başladığı dönemlerde Freud yazdığı yazılar diğer yazarların yazıları ile birlikte toplanarak yakılıyordu. Psikanalizin kurucusu olan Freud bilim adına çok faydalı çalışmalarda bulundu. 1938 yılında Almanya Avusturyayı işgal ettiğinde karısı ile birlikte İngiltere'ye kaçtı ve 23 Eylül 1939 yılında burada vefat etti. 

Sigmund Freud'un bazı kitapları

Psikanaliz ve Sonrası

Günlük Yaşamın Psikopatolojisi

Düşlerin Yorumu

Psikanaliz Üzerine Beş Ders

Totem ve Tabu

Narsisizmin İncelenmesine Giriş

Uygarlığın Huzursuzluğu

Düşlerin Yorumu

Günlük Yaşamın Psikopatolojisi

Kitle Psikolojisi

Psikanaliz Üzerine

Aşkın Psikolojisi

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ferhat Akbay Arşivi