Mental antrenman ( 1 )

Mental antrenman, sporcuların en yüksek potansiyellerine ulaşmalarını sağlayan zihinsel engelleri aşmalarına yardımcı olmaya odaklanan spora katılımı ve performansı etkileyen psikolojik faktörlerin incelenmesi olarak tanımlayabiliriz.
Sporcuların Kişisel beceri ile yeteneklerin ortaya çıkarılması ve pekiştirilmesinde kullanılan mental antrenman algılama, duygu, düşünme ve davranış süreçlerini bilinçli hale getiren, yapıcı bir şekilde geliştirmede kullanılan i yöntemler atletik performans için başarıya ulaşmada ve hedeflerini gerçekleştirmede zihinsel bir araç olarak kabul edilmektedir.
Zihinsel yani Mental antrenman ve sporcunun temel psikolojik yönlerinin gelişimi için Sibernetik, Psikoloji, Filoloji ve Nöroloji gibi bilimlerin ışığında geliştirilmiş, spor psikolojisinin, özellikle sporcuların en yüksek potansiyellere ulaşmasında etkin bir rol oynamaktadır.

TÜRK SPOR SİSTEMİNDE MENTAL ANTRENMAN
Türk spor sistemi içerisinde rekabet çerçevesinde antrenörlerin sporculara yapması gereken ilk şey “Sportif Karakter “ tanımlanma yöntemi olmalıdır.
Spor kulüpleri yarışın içinde kalabilmek adına tüm imkânları seferber ederek maddi olarak yatırım yapmaktadırlar. Transfer ettikleri oyuncular üst pigmentte ve kendilerini kanıtlamış oyuncular olmasına rağmen bazen beklentilere karşı cevap veremedikleri görülmektedir. Kadroya girememiş, keza yedek kalmış oyuncular duygusallığa yönelerek, öfke sendromlarına ara ara kapılıp, olumsuz karakter sonuçlarına sahip olabilme potansiyeli göstermektedirler. Sporcuların bu denli tutumlarına karşı gruplaşma ve düşük performans oluşturduğu izlenmiştir.
Bugün Avrupa takımları neden başarılı oluyor? Bunun muhasebesini yapmak zorundayız. Yapmış olduğunuz antrenman teknik, taktik ve kondiksiyon olarak üç aşağı beş yukarı aynı. Almış olduğunuz gıda ve enerji aynı. Kullanmış olduğunuz ekipman ve malzemeler aynı. Peki bu başarısızlığın altında yatan nedenler nerden kaynaklanmaktadır?
Antrenörlerin takım sporcularında düzgün bir karakter geliştirmeleri için oyuncuların değer yargılarını anlamalarda zaman içerisinde güçlük çektikleri, Sporda performansı optimize etmek için belirli becerilerin, tekniklerin ve psikolojik yöntemlerin sistematik olarak uygulanması hususunda ve entegrasyonunda organizasyon öncesi ve sonrası eksik kaldıkları görülmüştür.
Takım içerisinde zamanla ister istemez gruplaşmalar meydana gelmektedir.Antrenör grupların gerçek yapısı hakkında objektif bilgi elde etmek yerine teknik ekip içerisinde yer alan takımın doktoru,masörü ve malzemeciyi kullanarak bilgi elde etmek çabası içerisine gitmektedir.Burada Sosyometri yöntemi devreye girmiş bulunmaktadır. Antrenörler akademik bilgi kapsamında eksik olduklarından dolayı sporcuların takımlarda grup dinamiğini anlamak için sosyometri kullanmakta yetersiz kaldıkları tespit edilmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Ayaz Arşivi