Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Başarının Her Zaman Geçerli Sırları

Hakikat usandırmaz. Bazı hakikatler, gerçekler, bilinmesi gereken düsturlar vardır ki yüz kere tekrar edilse de azdır. Onun için “El tekraru ahsen velevkane yüz seksen” "tekrar güzeldir yüz seksen kere de olsa" denilmiştir.

Dürüstlük en kıymetli hazinedir. Kur’an ayetinde: “Emrolunduğun gibi dosdoğru ol!" (Hud: 112.) buyurulmuştur. Bu ayete dayanarak Peygamberimiz (A.S.M) “Emrolunduğun gibi dosdoğru ol!" mealindeki ayet beni ihtiyarlattı. diyor. Çünkü ehemmiyeti büyüktür. Tam istikameti, doğruluğu emrediyor. “Dünyayı bir çocuk gibi önyargılarınız olmadan görün.” Tavsiyesi vardır. “Merak ilmin hocasıdır.” “Meraklı olun.” “Beşikten mezara kadar öğrenmekten vazgeçmeyin.”

Kur’an’da “Hala tefekkür etmez misiniz?” Siz hiç düşünmez misiniz?” “Hiç düşünmüyorlar mı?” (Yasin Suresi, 36:68) gibi tabirlerle akla havale etmek vardır.

“Düşünün.” Beşerin, insanların bu şiddetli ihtiyacını, dinsizliğin çıkması ile dünyanın kıtaları ve devletleri birer insan gibi hissetmeye başlamışlar. Hem Kur'ân ayetleriyle başlarında ve sonlarında beşeri aklına havale eder, "Aklına bak" der. "Fikrine, kalbine müracaat et, meşveret et, onunla görüş ki bu hakikati bilesin" diyor.

Bazı ayetlerin başında ve sonlarında diyor ki: "Neden bakmıyorsunuz? İbret almıyorsunuz? Bakınız ki, hakikati bilesiniz." "Biliniz" ve "Bil" hakikatine dikkat et. "Acaba neden insanlar bilemiyorlar, cehl-i mürekkebe (Bilmemekle beraber, bilmediğini de bilmemeye) düşüyorlar? Neden akıl erdirmiyorlar, akıllarına başlarına almıyorlar? Neden bakmıyorlar, hakkı görmeye kör olmuşlar? Neden insan hayatının başından geçen hallerde, kainattaki hadiseleri hatırlama ve tefekkür etmiyor ki, istikamet yolunu bulsun? Neden tefekkür ve bir şeyi sonuna kadar düşünme ve aklen düşünmüyorlar, sapıklığa düşüyorlar?

Ey insanlar, ibret alınız! Geçmiş asırlardan ibret alıp gelecek manevi belâlardan kurtulmaya çalışınız" manasında gelen ayetlerin bu cümlelerine kıyasen, çok ayetlerde, Kur’an beşeri, aklına, fikriyle meşverete havale ediyor.

Tavsiye edildiği gibi gerçekten bilmenin tek yolu denemektir. Hata yapın. Öğrenin. Sonra tekrar deneyin.

Aldığım en iyi tavsiye “risk arkadaşınızdır” şeklinde. Pek çok insan riski kaçınılması gereken bir şey olarak görür ancak biz bunu fırsat olarak değerlendirmeliyiz. Tarihe dönüp baktığınızda ve halen içinde yaşadığımız dünyayı etkilemiş olan insanları düşündüğünüzde, cüretkâr olanların, var olanı bozanın ve bilinmeyene doğru maceraya atılanın başarılı olduğunu görürsünüz. Belki bazen başarısız olacaksınız ama zaten sonuç olarak hiç risk almamanız halinde de aynı olumsuz tabloyla karşı karşıya kalacaktınız.

CV’lerimizin, özgeçmişlerimizin, biyografilerimizin başarılarımızı, ödüllerimizi vs ortaya koyması anlaşılabilir bir durum. Bu da güzel bir şey! Bununla birlikte bizleri genellikle şekillendiren, bize yol gösterenler başarısızlıklarımız, fiyaskolarımız ve hatta paramparça oluşlarımızdır. İşte bunlar bizi “biz yapan” şeylerdir.

Sonuç olarak genellikle tavsiye edilen insanların gözlerinin içine bakmamızdır. Çünkü göz kalbin aynasıdır. (http://www.fortuneturkey.com/fotograf/helena-foulkes-baskan-yardimcisi---cvs-caremark-corporation-4052)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi