Barınma sorun oluyor

Vatandaşlarımız kriz öncesinde kira öder gibi ev sahibi olabiliyordu. Ekonomide her atılan yanlış adım ülkemizde fakirleştirmelere sebep olmaya devam ediyor. Çok değil 9 ay önce kira öder gibi ev sahibi hayali olan vatandaşlarımız aradan geçen 9 ayın sonunda barınma sorunuyla karşı karşıya kaldı. Ekonomik kriz derinleştikçe yeni sorunlar ortaya çıkmaya devam ediyor. 1+1 ev kiralarının 3 bin liraya çıktığı 2+1 dairelerin 5 ile 7 bin lira olduğu bir Gaziantep’ten bahsediyoruz. Gastronomi şehrinde artık hemşehrilerimiz yaşayamaz oldu. Gaziantep’te milyonluk dairelerden sonra milyon dolarlık dairelere geçer olduk. Merkezde bu kadar pahalılık olunca ilçelerde bundan nasibini alıyor. Mesela Nizip’te 4 milyona, 5 milyona daireler satılığa çıkarılmış ve kiralarda da yükselmeler devam ediyor, 5 bin liraya kiralık ev verilmiş.
2020 yılında pandemi ile evlere hapsedilmiştik ve vatandaşlarımız o dönemde bunalıma girme derecesine gelmişti. 2021 yılı bir düz bir eğri geçti ve herşey yerine oturuyor derken faiz indirimi ile dengeler sarsıldı. Rusya-Ukrayna meselesi de krizin derinden hissedilmesine sebep oldu. Şimdi 2022 yılının ilk çeyreği bitmek üzere ve vatandaşlarımız alım gücünün yokluğundan dolayı adeta kendini evine kilitlemiş durumda.
Ev sahibi kiracı kavgaları son günlerde artmaya başladı. Ev sahibi enflasyona ezilmemek adına kiraya yüksek zam talebinde bulunuyor. Kiracı aldığı ücretle yüksek kira ödeyemeyeceğini belirtiyor ve bu nedenle kavgaların yaşandığını maalesef görmekteyiz.

Gençler Ev Bulamıyor

Yuva kurmak isteyen gençler kiralık ev bulmakta sorun yaşıyorlar. Kiralık ev bulanlar ise yüksek kiralar nedeniyle yuva kuramıyorlar. İktidar ve belediyeler bu konuda çözüm üretmek zorunda. Özellikle arsa konusunda iktidar ile belediyeler el ele verip vatandaşlara uygun arsa temini sağlayıp yeni konutların yapılmasını sağlamalıdır. İnşaat maaliyetleri son bir yılda üçe katlamışken birde arsa maliyetinin yükselmesiyle konut yapmak adeta imkansız bir hale geldi. Gerekli çalışmaları bu yılın sonuna kadar yapılması gerekmektedir.
Göçmenlerin ülkelerinde huzur ve barışın sağlanmasıyla bir an önce memleketlerine gönderilmesiyle de bu sorun bir nebze de olsa çözülebilir.
Konut sorunu sadece Gaziantep’te değil Türkiye’de bir sorun olmaya başladı. Ancak en çok etkilenenler ise göçmenlerin çok olduğu yerlerde görülüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Şen Arşivi