Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Kolay Hayat

Hayatı kolaylaştırma veya sade hayat, daha basit ifade ile “Kolay Hayat”. Kolay hayat bizi rahatlatacak, daha huzurlu, iyi bir hayat geçirmemize vasıta olacaktır. Bu konu ile ilgili siz sevgili okuyucularımı sıkmayacak ve keyifli, kısa, öz, hap gibi, hayat tecrübelerinden alınmış bazı “Kolay Hayat” tavsiyeleri paylaşayım:

- Allah’a şükredin. Ayrıca insanlara teşekkürden uzak kalmayın. Yani insanlara da teşekkür edin. Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır. Unutmayın.

Sürekli dert yanan biri olmayın. Hayata iyi yönleriyle de bakmaktan geri durmayın. Güzel gören güzel düşünür. Güzel düşünen, hayatından lezzet alır. Dengeyi koruyun.

- Karşınızdaki kişilerin sizin hareket ve konuşmanıza karşı tepkilerine dikkat edin. Ona göre korunma tavrınızı alın. Konuşmalarınıza, açıklamalarınıza öyle devam edin.

- Hangi sektörde olursa olsun. Kaybetme ihtimalinin de olabileceğini göz önünde bulundurun. Çünkü hayat hiçbir zaman tek düze veya devamlı başarılarla dolu değildir. Başarının yolu başarısızlıktan geçer.

- Gereksiz eleştirilerden kaçının. Ölçülü olun. Eleştiriler karalama noktasına gelmesin. İnsanları memnun etmenin yolu iyi, güzel yönlerini öne çıkarabilmektir. Kötü yönleri herkes görür. Marifet iyi, güzel, olumlu yönleri görebilmektir. İnsan şekerli su ile, sirke ile yakalayacağı sineklerden daha fazla sinek yakalar.

- Akla kapı açmak, iradeyi elden almamak esastır. Görüşlerinizi başkalarına zorla kabul ettirmeye çalışmayın. Sadece düşüncelerinizi ortaya koyun. Dileyen alır, dileyen almaz.

- Fikirlerinizi berrak, anlaşılır bir şekilde muhatabınıza anlatın. Gürültü yapmayın, ancak sesinizi duyurun. Muhatabınızın duymasını, anlamasını zorlayacak tarzda kısık sesle konuşmayın.

- Biri sizinle konuşurken başka hiçbir şeyle meşgul olmayın. Muhatabınızı dinlediğinizi halinizle-tavrınızla-duruşunuzla, dinleyiş şeklinizle, tasdik sözleri ile, jest ve mimiklerinizle gösterin.

- Birisi konuşurken, başkalarıyla fısıldaşmayın. Kitabımız Kur’an-ı Kerim de bize, bu gibi fısıldaşmaların çoğunda hayır olmadığı ikazını yapar.

- Sözü başkalarının ağzından kapmayın. Sabırla sıranın size gelmesini bekleyin.

- Net ve anlaşılır olmaya gayret edin. Kurt puslu havayı sever. Duman makinesi olmayın. Konuştuklarınızla, duruşunuzla, tavrınızla ortalığın puslu bir havaya bürünmesine sebep olmayın. Net ve anlaşılır olun.

- Yerinde duramayan biri olmaktan kaçının. Kararlı ve istikrarlı bir pozisyonda görünmeye gayret edin. Bunun için “Bilgin varsa konuş, ibret alsınlar. Bilmiyorsan sus ki adam sansınlar.“ denilmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi