Mehmet Erol Maraş

Mehmet Erol Maraş

Gaziantep’te bugün seçim olsa kim kaç Milletvekili çıkarır? Adayların kapasitesi sürpriz sonuçlar çıkarır mı?

6 Kasım 2022’de erken seçim olacağı söyleniyor. Bizde söylüyoruz ama, sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan her zaman diyor ki, seçim zamanında yapılacaktır. Ak Parti’nin Milletvekili kampında da seçim tarihinin yine değişmeyeceğini tekrarladı. Muhalefet ise sürekli erken seçim çağrısı yapıyor. Ama son kararı büyük ihtimalle erken seçim olması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecektir. Yani Cumhur ittifakı seçimin olup olmama konusunda karar verecektir. Son günlerde yine anketler yine havada uçuşuyor. Ben hep söylüyorum Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim 6 Kasım 2022 veya Haziran 2023’te de olsa kolay yenilebilecek bir rakip değildir. Henüz karşısına çıkacak aday belli olmadığı için kimse bir şey diyemiyor. 6’lı masa henüz adayını da belli edememesi şimdiden seçimin nasıl olacağına karar vermekte zor görüyorum. İddialara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısında sürekli konuşulan üç isim var. Bunlardan biri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ikincisi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve üçüncü isimde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’dur.
Burada şu gerçeği söylemek istiyorum. Sayın Kılıçdaroğlu, İstanbul ve Ankara’daki mevcut belediye başkanları İmamoğlu ile Yavaş’ı aday gösterdiği takdirde biliyorsunuz İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde meclis çoğunluğu Ak Parti’li belediye meclis üyelerinin elindedir. Aynı şekilde Ankara’da da durum aynı. Bu iki büyük ili böyle bir yolla birini zora sokmak ister mi? Onu bilmiyorum. Bir de sürpriz aday konuşuluyor. İsmi eski Cumhurbaşkanlarından merhum Süleyman Demirel’in yeğeni İlhan Kesici’dir. Bana göre Kesici, daha önce seçimlerde İstanbul Büyükşehir’e aday olmuştu ve o zaman şok yaşamıştı. Aynı şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da üçlü bir rakip olmadığı için kolayca kaybedilen isim olacağını tahmin ediyorum. Şu an Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rakiplerinin başında birinci ekonomi, ikinci pahalılık, üç ise 3 bin 600 gösterge ile EYT olduğu görüyorum. Eğer bunları çözerse büyük bir hamle yaparsa seçim ne zaman yapılırsa yapılsın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimin galibi çıkacaktır.

GAZİANTEP’TE BUGÜN SEÇİM OLSA KİMLER MİLLETVEKİLİ OLUR VE NE SONUÇLAR ÇIKAR?

Gaziantep öyle bir şehir ki, farklı bir yapıya sahip. Benim yaptığım araştırmalarda ve halk anketlerine göre pahalılık, enflasyon, 3600 gösterge ve EYT şartlarına bakarsak Ak Parti yerel yönetimlerde ne kadar başarılı olursa olsun rüzgar yukarıdan estiği için tabloda ona göre değişiyor. Bugünki tabloya bakıldığında Ak Parti’nin mevcut milletvekilleri Ahmet Uzer, Ali Şahin, Mehmet Erdoğan, Nejat Koçer, Derya Bakbak, Sait Kirazoğlu ve Müslüm Yüksel mecliste temsil ediyor. Ak Parti’de Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer, bundan sonra aday olmayacağını açıkladı. Böylece aday olacaklar arasında 6 vekil bulunuyor. Bu 6 vekil tekrar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından aday gösterilir mi gösterilmez mi, onun kararını verecek. Tek yetkilide Erdoğan’dır. Bunların tamamının olduğunu kabul etsek yeni isimleri listeye eklemek gerekiyor. Bunların başında eski Adalet Bakanı ve Gaziantep ile ilişkisini hiç kesmeyen Abdülhamit Gül tekrar aday olur mu, onu bilmiyorum. Olur gibi kabul edersek Gül birinci sıraya gelir gibi görünüyor. Yine bunlara bir isim eklememiz lazım. Ak Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve son günlerde kamuoyunda etkili konuşmalar yapan, gerçekleri söylemeden korkmayan Şamil Tayyar’dır. Ayrıca mevcut il başkanı Eyüp Özkeçeci’de büyük ihtimalle milletvekilliği listesinde yer alacaktır. Bir de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kafasında milli görüş ağırlıklı kendisinin avukatı Mustafa Doğan İnal, yine Enerji Bakan yardımcısı Gaziantep’e hizmeti çok olan Abdullah Tancan, yine EPDK başkanı Mustafa Yılmaz’ın isimleri öne çıkıyor. Bir de Cumhurbaşkanı’nın yeni bir formül düşündüğü söyleniyor. Gaziantep’teki başarılı ilçe Belediye başkanları hem Tahmazoğlu, hemde Rıdvan Fadıloğlu’nu milletvekili adayı gösterebileceği konuşuluyor. Neden gösterecek derseniz, Şahinbey ve Şehitkamil’de meclis üyelikleri tamamen Ak Parti’nin elinde. Gelecek olan Belediye Başkanı da Ak Partili olacağı için belediyelerde sıkıntı yaşanmaz. Bana göre bir isim daha önemlidir. Ak Parti’nin kuruluşundan bu yana gençlik kolları başkanlığı, Ak Parti Şahinbey ilçe başkanı ve son olarakta Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in de Başkan vekili çalışkan insan Avukatlık mesleğinde de başarılara imza atan Osman Toprak’ı da unutmayalım. Bu tablo ve isimlere göre Ak Parti Gaziantep’te adayın da önemi öne çıkıyor. Çünkü eskiden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ismi oy alırken şimdi bu seçimde milletvekili listesi önemli olduğu için Ak Parti’nin ne kadar milletvekili çıkaracağını hep birlikte göreceğiz. Bugün seçim olsa Ak Parti Gaziantep’te 5-6 çıkarır. Matematiksel olarak 7-8 hiç görünmüyor.

CHP’DE KİMLER MİLLETVEKİLİ OLABİLİR, KAÇ ÇIKARIR?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gaziantep’te ön seçim yapmaz yaparsada atama yapar. Biz bunu il ve ilçe başkanları atamalarında gördük. Şu anda hepsi kayyumla ve atamalarla geldi. Seçilen bir CHP’li yönetici yok. Şimdi mevcut iki milletvekili Bayram Yılmazkaya ile İrfan Kaplan’ın durumu ne olacak bilmiyorum. İkisi de kendilerine göre başarılı görülüyor. Kılıçdaroğlu’na göre ne olacağını bizde bilmiyoruz. Ama İrfan Kaplan’ın her gün meclis önerisi ile ismi bir adım önde görülüyor. Yine aynı şekilde öne çıkan isimler arasında başta STK’larda görev yapan Gökhan Çeliktürk, CHP eski milletvekili Mehmet Şeker, bir süre CHP il başkanlığı yapan Melih Meriç, yine eski kurtlardan Ali Peri ve Hasan Öztürkmen, Lütfü Demir mevcut il Başkanı Neşet Uçar, her zaman CHP’de çalışmalarıyla etkin bir isim olan Reis Reisoğlu’nu görüyorum. Bir de burda bir şey söylemek istiyorum. Makina mühendisi Ali Peri, Kemal Kılıçdaroğlu’nun sevdiği isimler arasında bulunuyor. Bu dönem büyük ihtimalle parti meclisine seçilmedi ama milletvekili sıralamasında yer alacağını tahmin ediyorum. CHP bugün Gaziantep’te kaç çıkarır derseniz, 3 garanti 4 sürpriz olur diyorum.

İYİ PARTİ’TE ADAY ÇOK, AKŞENER SÜRPRİZ YAPACAK

İyi Parti Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de yükseliyor. Şu anda mevcut bir milletvekili bulunuyor. Sayın Hüseyin Filiz’in devam etmeyeceği yaşından dolayı kesin görülüyor. Bir çok isim konuşuluyor, bu isimlerin başında Bekir Sıtkı Severoğlu, Can Tuğsuz, Mehmet Çopuroğlu, Ejder Demir, Celal Yıldırım, Mehmet Ay,İyi Parti Gaziantep kurucularından Sanayici Mesut Kahraman ve Tayfun Aygın’ın olabileceğini tahmin ediyorum. Burada tabi benim favorilerim arasında yerel seçimlerde % 19 oy alan Ejder Demir’i daha şanslı görüyorum. Can Tuğsuz için birşey diyemiyorum. Bu kez listede bana göre zor yer alacaktır. Gaziantep için mücadele eden çok çalışkan mimar ve şehrin tüm sorunlarını masaya yatıran, Anavatan Partisi’nde etkili bir isim olan Sıtkı Severoğlu listenin önemli bir yerinde yer alabilir. İyi Parti Gaziantep’te bugün seçim olsa bu tabloya göre en düşük 2 en fazla 3 milletvekili çıkarabilir.

MHP’DE SON DURUM NEDİR?

MHP’nin Gaziantep’teki milletvekili favorisi teşkilata sahip olan ve çalışmalarıyla takdir toplayan Sermet Atay’ı listede birinci sırada görüyorum. Muhittin Taşdoğan yine ya 1 yada 2 olmaya devam eder. Bunlara ek olarakta MHP’de sürpriz isimlerin kimler olacağına karar vermekte zorlanıyorum. Atay ve Taşdoğan mutlaka listede yer alırken sürprizleri merakla bekleyeceğiz. MHP’nin Gaziantep’teki genel tablosuna bakıldığında Genel Başkan Devlet Bahçeli ithal bir aday getirmezse 1 garanti 2 yolda olabilir diye düşünüyorum.

HDP GAZİANTEP’TE YENİ MİLLETVEKİLİ İSİMLERİ VAR MI?

HDP Gaziantep’te iki dönemden buyana aslen Pazarcıklı olan Prof. Dr. Mahmut Toğrul’u seçiyor. 2018 milletvekili aday listesine bakıldığında genellikle isimlerini bilmediğimiz ancak HDP seçmenlerinin tanıdığı isimler oluyor. Bu dönem, büyük ihtimalle işadamı Osman Demirci daha önceki listede 5. sırada bulunuyordu. Bence Osman Demirci gerçekten de HDP seçmeni tarafından takdir edilen bir isimdir. Büyük ihtimalle HDP Gaziantep’te üç isim arasında mutlaka Demirci’nin olabileceğini tahmin ediyorum. HDP Gaziantep’te bir garanti, ikinciyi rahatlıkla çıkarabileceğini görüyorum.

DEVA VE GELECEK’TE DURUM NEDİR?

Biliyorsunuz altılı masanın iki güçlü partisi vardır. Bunlardan birisi Ali Babacan’ın genel başkanı olduğu Deva Partisi. Deva seçimlere tek parti olarak girerse barajı aşarmı aşmazsı onu bilemem. Gaziantep mitingine bakarsan Deva % 7’lik barajı aşar görüyorum. Ama barajı aşmakta çok kolay bir iş değildir. Deva Partisi’nde Gaziantep Milletvekili adayı olarak birinci sırada genç dinamik ve mitingdeki yaptığı başarıda Ertuğrul Kaya’yı milletvekilliğine taşır gibi görüyorum. Burada şunuda söylemek istiyorum. Eğer CHP ve İyi Parti listelerinden il başkanı Ertuğrul Kaya gerçekten de çalışarak kendisini meclise taşıyacağına inanıyorum. Yine aynı durumda. Gelecek Partisi genel başkanı Ahmet Davutoğlu’da benim tahminime göre ya İyi Parti yada CHP listesinden aday gösterebilecek. İl Başkanı Bekir Öztekin’de Ak Parti seçmeninden oy alabilecek isim olarak görüyorum. CHP ve İy parti listesine konulduğu takdirde mutlaka milletvekili olabilecek isimler arasında bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Erol Maraş Arşivi