Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Hırs

Hırsın değişik anlamları vardır:
1. Bir şeyi elde etmek için duyulan, önüne geçilmez derecede kuvvetli istek: “Mal hırsı.” “Para hırsı.” “Mevki hırsı.”
2. Kızgınlık, öfke.
Sonu gelmeyen istek, aşırı tutku.
Bizler hizmet (çalışma) noktasında çok hırs ve kanaatsizlik gösterdiğimiz halde, neticelerine ve meyvelerine karşı kanaatle (hırs göstermemekle) mükellefiz.
" Evet, dünyaya ait işler, kırılmaya mahkûm şişeler hükmündedir. Bâki, ahirete ait işler ise, gayet sağlam elmaslar kıymetindedir. İnsanın yaratılışındaki şiddetli merak ve aşırı muhabbet ve dehşetli hırs ve inatlı isteme ve bunlar gibi şiddetli hisler, ahirete ait işleri kazanmak için verilmiştir. O hisleri şiddetli bir surette fâni dünyevi işlere yöneltmek ne demek oluyor? Fâni ve kırılacak şişelere bâki elmas fiyatlarını vermek demektir. Şu münasebetle bir nokta hatıra gelmiş; söyleyeceğim. Şöyle ki:"
"Hem mala ve makama karşı şiddetli bir hırs gösterir. Bakar ki, muvakkaten onun nezaretine verilmiş o fâni mal ve âfetli şöhret ve tehlikeli ve riyaya medar olan şöhret, o şiddetli hırsa değmiyor. Ondan, hakikî câh olan manevi makamlara ve yakınlık derecelerine ve âhiret ihtiyacına ve hakikî mal olan Salih amele yönelir. Fena haslet olan hırs-ı mecazî ise, âli bir haslet olan hırs-ı hakikîye inkılâp eder."
İnsanlar, insana verilen cihazat-ı mâneviyeyi, eğer nefsin ve dünyanın hesabıyla kullansa ve dünyada ebedî kalacak gibi gafilâne davransa, ahlâk-ı rezileye ve israflar ve boş, abes olur. Eğer hafiflerini dünya işlerine ve şiddetlilerini ahiret vazifelerine ve manevi vazifelere sarf etse, ahlâk-ı hamîdeye menşe, hikmet ve hakikate muvafık olarak iki dünya saadetine-saadet-i dâreyne medar, vesile olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi