Sofrada çikolata var (vlove),kültür akasyası

Bu haftaki mekan değerlendirme yazımızda; yoğun geçen bir hafta temposunun ardından cuma akşam vakti arkadaşlarınızla gönül rahatlığı içinde oturup tatlı yiyebileceğiniz, haftanın tüm gerginliğini geride bırakabileceğiniz ve tatlıları ile göz dolduran Vlove Iconova’dan bahsedeceğim.

 Vlove’a sadece bir tatlıcı demek, hiç şüphesiz hem yanlış hem de hakaret olacaktır. Yaptıkları çeşit çeşit ve iştah kabartan çikolataları ile damağınızı lezzetli bir çikolata şölenine çıkarmaya hazırlanan gayet sevimli bir mekan burası. Yenilikçi ve insanı huzurlu eden bir dizayna sahip olan Vlove, sizi az sonra yiyeceğiniz çikolatalı tatlıların mutluluğuna hazırlıyor. Zaten girişin hemen yanında yer alan tezgah, farklı renkli çikolataları ve parlak tatlıları ile iştahınızı hayli kabartmayı başarıyor. Masalarından eksik etmedikleri ve kendi üretimi olduklarını iddia ettikleri kolonyalarının kokusu da gayet hoş ki dışarıdaki herhangi bir mekanda böylesi ince düşünceyle karşılaşmak, insanı mutlu etmiyor değil.

Menüsü ise hem el yapımı tatlılardan hem de çikolatadan oluşan Vlove’ın, bence en lezzetli tatlısı Browni. Çikolata ve dondurmanın uyum içinde servis edildiği bu tatlının üstüne dökülen çikolata (diğer pek çok tatlı da olduğu gibi), hazzı zirve noktaya çıkarıyor. İkinci derecedeki tavsiyem ise, şüphesiz Gaziantep’te yenilebilecek az sayıdaki iyi San Sebastian’ları olacaktır; her ne kadar porsiyonu aşırı küçük de olsa. Haricen bir hayli ağır Miras, Fıstıklı Sebastian, Çikolatalı Kruvasan ve rengi fevkalade hoş olan Red Forest da denenebilir.

Şayet soğuk bir içecek içmek isterseniz, sert kokusu ve aroması ile gayet keyifli bir içimi olan Cold Brew’ü bilhassa tavsiye etmekle birlikte bu kahveyi, damak tadınıza göre sek veya süt ile tüketebilirsiniz. Sıcak içecek olaraksa kendi zevklerinize göre, rahatlıkla ortalama üstü sayılabilecek kahvelerini deneyimleyebilirsiniz. Yalnız kahvelerinde kullanılan çekirdekler özelinde bir problem olduğunu düşünüyorum. 

Vlove’ın gözümdeki kusurları ise gayet basit. Öncelikle sıcak kahve bardakları, her ne kadar ısıyı elinize yansıtmasa da hem tutuş hem de ağırlık olarak sizi boşta bırakıyor. Bir türlü ısınamadığım o plastik bardakları, içtiğiniz kahveyi aşırı şekilde kalitesiz göstermekte. Öylesi tatlı bir mekana, o bardaklar gitmiyor.

Fiyat politikası olaraksa, bu şehirde biraz daha ucuza çok daha kötü tatlıları yiyebildiğiniz için kendilerini eleştiremiyorum. Çünkü fiyatları her ne kadar yüksek olsa da diğer mekanlarla kıyaslandığında, buraya harcadığınız paranın değer nitelikte olduğunu anlayabiliyorsunuz. Ayrıca burada tek bir porsiyon tatlı, iki kişiye gayet yetebilecek düzeyde ki tek istisna, San Sebastian türevi ürünleri olacaktır. Çünkü, birkaç kaşıkta rahatlıkla bitecek bu tatlı, inanın bana tatlı açlığınızı kapatmak yerine daha da törpülüyor. 

Burger denilen tatlının da tamamen lüzumsuz olduğu Vlove’da, çalışan personelin sayıca yeterli olmasına rağmen servisin biraz yavaş olduğunu da belirtmem gerekiyor. Ama yine de her gittiğinizde farklı çikolatalarını da tatmanızı ve iyi bir çikolatanın ne demek olduğunu öğrenmenizi tavsiye ettiğim Vlove; sıklıkla uğradığım ve size de tavsiye ettiğim, saygımı haiz mekan.

 Mekan değerlendirmemiz bittiğine göre, kültür denilen anlaşılmaz ve fakat bir o kadar da elzem bir kavram üstünde düşünmeye çalışalım.

Kültür nedir, yaşayan miras nerededir, kültür kimdendir ve kimedir bilir misin? Gelmeler neredense gitmeler de onadır ama kültürün gidişi de gelişi de kara kaplıdır. Kültür bizde gayet de mühimdir, istisnalarıysa gaiptir. 

Kültürlenmek ve kültürleştirmek ne eldedir ne dilde. Kültür okuyarak da öğrenilmez, birikimle de edinilmez. Kültür atadan dededen gelen miras değildir, birikmez ve harcanmaz. Kültür canlı toplumdur diyenlereyse kulak asmayınız.

 Evvela tarihten gelen miras bize açıktır, kültürlerin adabı bizim vazifemizdir. Bu emanet bize Fahr-i Kainat Efendimiz Hazretlerimizden ve canını Efendimiz Hazretlerimize her fırsatta nefessiz siper eden Sıddık namlı zattan emanettir. Hülasa kültür şahsi, kültürün gerekleri ve muhafazasıysa vazifedir.

 Saniyen, kültür bize Medine’dendir. Bize Hak katına özlem için Mekke, vuslat için Medine verilmiştir. Hatta iktidar ve ahiret Mekke’den, anane ve yaşam Medine’dendir. Hakk Teala bizi, gücü tevhitten aşkı Medine’den aldık diye sahiplenmektedir.

 Saliyen kültür herkese hazır da değildir, gidile arana buluna ki erenlerden oluna. Hazır mirasa konma, bize ve bize verilen tarih ötesi öğütlere terstir. Mamafih, kültür ne dünyayı gezmektir ne de okumaktadır ve tabii kültür insan olmaktır insan görerek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aykut Demir Arşivi