İşe Giriş Sağlık Raporu

İşe Giriş Sağlık Raporu

İşe giriş sağlık raporu, 6331 sayılı İş Sağlığı Ve Kanunu gereği işe başlayan yeni bir birey için işin tanımına ve iş ağırlığı seviyesine göre bireylerin işe yeterlilikleri ölçmek için yapılan testlerdir. Yeni başlayacağınız bir iş için işe sağlık açısından uygunluğunuzu belirleyen bir belgeye sahip olmanız gerekmektedir. Halk arasında ne kadar basit bir olaymış gibi gözükse de sağlık raporu çok dikkatli, detaylı ve alanında gerekli donanıma sahip kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Çünkü başta bu belge iş yerinde çalışacak olan sizlerin güvenliği için çok büyük bir önem arz etmektedir.

Yeni işe girişlerde kişinin sağlık durumumun işe yeterliliği ölçmek için alınan bu test sadece işe yeni girişlerde alınmamaktadır. Çeşitli durumlar halinde de alınması gereken ve alınması zorunlu olan sağlık raporu alınması gereken durumlar şunlardır;

İşe yeni girişlerde

İş değişikliğinde

İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık sorunları nedeniyle işten uzaklaşma halinde iş yeri talebi sonrasında

Çalışma süresince Bakanlığın belirlediği yapılan işin tehlike durumuna göre değişen belirli aralıklar ile de alınması gerekmektedir.

İşe Giriş Sağlık Ücreti

İşe giriş sağlık raporu testlerini yapan birçok kurum ve kuruluş mevcuttur. Bu kurumlardan aile hekimleri ne kadar diğerlerine göre daha fazla tercih edilse de devlet hastaneleri ve özel hastaneler de sağlık testleri için tercih edilmemektedir. Ancak bu kurumlardan hızlı ve kolay bir şekilde temin edebilen mobil sağlık araçları da tercih edilmektedir.

İşe giriş sağlık raporu fiyatları alınan kurum ve kuruluşlara göre farklılıklar göstermektedir. Sağlık raporu testleri yapan kurumların fiyatları incelendiğinde büyük bir değişiklik göstermekle beraber Sağlık Bakanlığı tarafından sunulan fiyatlar 200 TL’den başlamaktadır. Üniversiteler tarafından sunulan fiyatlar ise 300 TL’den başlamaktadır. Yapılacak işin tehlike düzeyine göre yapılacak testler ile beraber değişiklik göstermekle beraber Satem Mobil Sağlık’ tan 90 TL gibi bir fiyat ile de alabilirisiniz.

Gerekli Belgeler

İşe giriş sağlık raporu alan kişilerin çeşitli testleri iş ağırlığa ve tehlikesine göre olmaları gerekmekte ve bu testlerin bir belgelerini alıp işe başlanacak kuruma teslim edilmesi gerekmektedir. İşe giriş sağlık raporu bakanlık tarafından zorunlu tutulduğu gibi bu istenilen testlerin sonuçlarının iş yerine eksiksiz şekilde teslim edilmesi gerekmektedir. Genel olarak işe giriş sağlık raporlarında uygulanan testlerden bazıları şunlardır;

Akciğer Grafisi; Göğüste bulunan akciğerler, kemikler, kalp ve göğüste bulunan önemli büyük damarlar başta olmak üzere yapılan tetkikler

İşitme Testi( Odyometri); İşe girecek olan kişinin her iki kulağının da duyabileceği duyma eşiğini belirleyerek kişinin ses işitme seviyesi belirlenmiş olur

Solunum Fonksiyon Testi; Kişinin istirahat durumunda, zorlu nefes alıp verme durumunda ve egzersiz durumunda akciğerlere giren havanın hacmi ölçülerek normal değerler ile karşılaştırılması

İdrar Tahlilleri; İdrar tahlilleri izlem ve tanı için kullanılmaktadır.

Kan Tahlilleri

Göz Testleri

Bu testlerin yanında birçok test daha yapılacak işin ağırlığı ve tehlike durumuna göre işe girilecek firmadan istenebilmektedir. İşe gireceğiniz firmadan istenilen tüm testlerin sonuçlarının eksiksiz şekilde teslim edilmesi hem bir zorunluluktur hem de bu testlerin temel amacı sizi korumaktır.

İşe Giriş Sağlık Raporu İstanbul

Genellikle yeni bir işe başlanırken istenen işe giriş sağlık raporu işe başlayacak kişinin çalışacağı birim açısından sağlık açısından yeterliliğini ölçmek için ve aynı zamanda işe başlayacak kişi korumaya yönelik testlerin tamamı oluşturmaktadır.

Yeni bir işe başlarken sağlık açısından yapılacak bir sürü test ve tetkik bulunmaktadır. Ancak her işin gerektirdiği koşul ve durumlar farklı olduğu için kişilere yapılacak testler işin ağırlığı ve tehlike durumuna göre büyük bir değişiklik göstermektedir. Bu değişiklikler hem maliyet hem de zaman açısından hem çalışacak olan kişiye hem de iş veren firmaya hem maddi hem de zaman açısından büyük bir fayda sağlamaktadır.

6331 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu gereği de düzenli aralıklar ile beraber her çalışanın sağlık raporu alması gerekmektedir. Bu düzenli rapor durumu yeni iş başlangıcı dışında iş değişikliğinde, iş kazası sonrasında ve belirlenmiş olan düzenli sağlık raporu alınmalıdır. İstanbul' da bu raporun alınabileceği birçok kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kuruluşlar başlıca devlet hastaneleri, özel hastaneler, aile hekimleri ve mobil sağlık kuruluşlarından alınabilmektedir. Diğer kuruluşlara göre daha hızlı ve daha düşük maliyetle beraber hizmet sunan mobil sağlık kuruluşları da çok fazla tercih edilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.