Son dakika...Memur ve emeklinin zam oranı belli oldu

Son dakika...Memur ve emeklinin zam oranı belli oldu
Milyonlarca emekli ve memurun gözü kulağı enflasyon rakamındaydı. TÜİK enflasyon rakamını açıkladı. Böylece emekli ve memurun alacağı zam oranı ve yeni maaşları belli oldu. İşte son dakika haberinin yeni detayları...

TÜİK'in enflasyon rakamını açıklamasıyla birlikte emekli ve memurların alacağı zam oranı belli oldu. Enflasyon Haziran ayında yüzde 1,94 arttı. Peki kim ne kadar maaş alacak? İşte son dakika haberinin detayları...Enflasyon rakamı hem emeklileri hem memurları hem de sosyal yardım alanları ilgilendiriyor. Çünkü yılın ikinci zammı bu enflasyon rakamlarına göre yapılıyor. TÜİK'in enflasyon rakamını açıklamasıyla birlikte emekli ve memurların zam oranı ortaya çıktı. 

Son dakika...Memur ve emeklinin zam oranı belli oldu

YENİ ZAM ORANI BELLİ OLDU


Yeni rakamın açıklanmasıyla birlikte 13 milyon emeklinin maaşı arttı. 3,5 milyon memura yeni maaş geldi.  Kıdem tazminatı tavanı yükseldi. Yaşlılık aylığı arttı. Evde bakım maaşı yenilendi. Engelli maaşı arttı. İşçi emeklileri temmuz ayından yüzde 8 ,45 oranında zam alacak.Memurlar temmuz ayında maaşlarına yüzde 5,45 enflasyon farkı alacak. Memur emekli maaşlarına 5.45 oranında zam yapılacak.

Son dakika...Memur ve emeklinin zam oranı belli oldu

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 4 BİN 330 LİRA!


Buna göre; en düşük memur maaşı yeni zamla birlikte 4 bin 330 lira oldu. En düşük Bağ-kur esnaf emekli maaşı 2 bin 350 lira oldu.
En düşük Bağ- kur tarım emekli maaşı bin 860 lira oldu. En düşük SSK emekli maaşı 2 bin 624 lira oldu.
Yeni zam ile birlikte valinin mevcut maaşı 14.835 liradan 15.643 liraya çıkacak. Araştırma görevlisinin mevcut maaşı 7.596 liradan 8 bin 9 liraya çıkacak.
Uzman doktorun (1/4) yeni maaşı 9 bin 314 liradan 9.821 liraya çıkacak. Öğretmenin yeni maaşı ise 6.049 liradan 6.378 liraya çıkacak.
Mühendisin (1/4) yeni maaşı 8.001 liradan 8.437 liraya çıkacak. Avukatın yeni maaşı 7.639 liradan 8.055 liraya çıkacak.

Son dakika...Memur ve emeklinin zam oranı belli oldu

'YÜZDE 3'LÜK HAKLARI VAR'


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı: Emeklilerimiz için sözleşmeden yüzde 3'lük bir oran var. Daha sonra bu oranın üzerine enflasyon rakamı ekleniyor. 5 aylık enflasyon 6.39 civarıydı. 1.94 de buradan geldi. Bu şunu gösteriyor. Bizim beklentimiz 7.60-7.70 civarında, bunun üzerinde bir zammın gelebilme ihtimali. Şöyle söyleyelim... Bu veriler bu enflasyon rakamları yaklaşık 7 milyonu bulan emeklilerle birlikte mevcut çalışanları da kapsayan bölümün toplu sözleşmeden olan yüzde 3'lük hakları var.
Daha sonra da 6 aylık enflasyon farkının üzerine koyacağız ki bu da 7.67'lerin üzerinde bir rakamı gösteriyor bize. Yani Haziran ayı enflasyon rakamının beklentinin de üzerinde gelmesi açıkçası maaş-zam beklentisi olan kesimin alacağı zammın daha yüksek değerlendirilmesini de beraberinde getirecek.

Son dakika...Memur ve emeklinin zam oranı belli oldu

'BEKLENTİNİN ÜZERİNE ÇIKMIŞ OLDU"


Geçen ay 0.89 civarıydı aylık enflasyon. Yani bu ay 1.94 seviyesine gelmiş durumda. Aslında şunu da görmek mümkün... Kamuoyunda da hep şu söyleniyordu. İşte "memur emekli zamları verilecek bu ay dolayısıyla bu ayın rakamları düşük çıkabilir." deniliyordu. Tam tersine oldu. Piyasa beklentisinin de çok çok üzerinde bir rakam çıktığı görüldü. Bundan sonraki süreçte bu rakamları değerlendirdiğimizde özellikle yıllık bazda enflasyonu değerlendirdiğimizde bu hem Merkez Bankası'nın ç0ok üzerinde çıkmış oldu. Hem de piyasanın beklentinin üzerine çıkmış oldu.
Tabi bunda bir sürü etki var. Henüz pandeminin etkilerini biz daha enflasyon üzerinde henüz görmedik açıkçası. Aynı zamanda biliyorsunuz hem doğal gaza vs. gelen bazı fiyat düzenlemeleri vardı. Bunların etkisi de yansımış değil açıkçası. Ama buna rağmen bu rakam yüksek çıktı. Enflasyon yüksek çıkmasına kesinlikle sevinmiyoruz ama memur-işçi açısından alacakları zam açısında bu rakamlara son derece değer atfediyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.