Son Dakika...Antep fıstığı ağaçları toplu halde kuruyor!Barak ovasında fıstık ağaçları heba olacak

Son Dakika...Antep fıstığı ağaçları toplu halde kuruyor!Barak ovasında fıstık ağaçları heba olacak
Barak ovasında yetişen Antep fıstığında görülen mantar hastalığı nedeniyle, ağaçların heba olmasından endişe ediliyor.

Bölgedeki fıstık agaçlarının %20'sinin kurumaya başladığı, tedbir alınmaması durumunda agaçların sökülerek, odun olacağı yönünde çıkan haberlere, Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü'nden açıklama geldi.

"Bu konuda daha önce kapsamlı yapılan çalışmalarda ortak bir hastalık etmenine rastlanılmamıştır." ifadelerine yer verilen açıklamada, haberde bahsedildiği gibi bir mantari hastalık bulunmadığı belirtildi. Açıklamaya şöyle devam edildi:

 
 

"Yine bu sorun başka bir hastalıktan (fitoplazma) kaynaklandığına dair bazı görüşler olup, geçen yıl yapılan örnekleme ve analizlerde bahsedilen hastalığa rastlanılmamıştır. Bu yıl tekrar incelenmektedir.

Yapılan çalışmaların ışığında şu an için bu tür sorunların; birkaç problemin birleşerek, böyle bir belirtiye neden olduğu görülmüştür.

Bu problemler: sürüm esnasında ağaç kökünde oluşan yaralanma, düzensiz ve yetersiz bitki besleme, ağaç köküne bulaşan dip kurdu, hatalı budama, aşırı kireçli ve bunun yanında bakımsız topraklar, kuraklık vd.Çözüm olarak da erken dönemde yapılacak ve bitkinin direncini yükseltecek uygulamaların olumlu sonuç verdiği görülmüştür."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.