Gaziantep Bebek Ölümlerinde 1.Sırada

Gaziantep Bebek Ölümlerinde 1.Sırada
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülke genelinde bebek ölüm hızının en yüksek olduğu il 16,2 ile Gaziantep oldu. Yıllardır bebek ölümlerinde liderliği elden bırakmayan Gaziantep’te, 2019 yılında 681 bebeğin hayatını kaybettiği öğrenildi. Beş yaş altı bebek ölümlerinde ise Gaziantep, Şanlıurfa’nın ardından ikinci sıra yer aldı. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gaziantep –Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, bebek ölümlerinin araştırılması gerektiğini söyle

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bir yaşa kadar bebek ölüm hızının 2019 Türkiye ortalaması 9,1 oldu. Bebek ölümlerinde yıllardır ilk sıralarda yer alan Gaziantep, 2019 yılında da binde 16,2 oranı ile ilk sırada yer aldı. Beş yaş altı bebek ölüm hızında da Türkiye ortalaması 11,2 iken aynı oran Gaziantep’te 19,1 ve Şanlıurfa’da 19,6 olarak oldu.

“GAZİANTEP’TE BEBEK ÖLÜM ORANLARI, TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE”

Gaziantep’te meydana bebek ölümlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Gaziantep- Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, Gaziantep’te yaşanan bebek ölümlerinin nedenlerinin araştırılması gerektiğini kaydetti. Tarla, “Gaziantep’te ne yazık ki bebek ölümlerinin oranı Türkiye ortalamasının çok üstünde. Şehrimizde bebek ölümleri konusunda ciddi bir sorun var. Bebek ölümlerinin nedenlerinin ciddi şekilde araştırılması gerekiyor. Bir ülkenin sağlıktaki gelişmişliği anne ve bebek ölüm oranlarıyla tespit edilir. Halen bebek ölümlerinin nedenlerini tartışamıyorsak, iyi hizmet verilmediği anlamına gelir.”

“UZUN VADELİ PLANLAMA YAPILMALI”

Bebek ölümlerinin nedenlerini anlatan Tarla, “Bebek ölümleri nedenleri arasında erken yaşta evlilik, annenin doğum aralıklarının sık olması, ya da doğum öncesi ve sonrası bakımların yerine getirilmemesi gibi durumların yanı sıra, doğumlar hastanelerde mi daha çok gerçekleşiyor yoksa evde kayıt dışı doğum mu yapılıyor bunların araştırılması gerekiyor. Bebek ölüm hızı oranını düşürmek için sadece hastaneler kurmak yeterli değildir. Bu bir ekip işidir. Koruyucu hekimlik ve koruyucu tedavi ile birlikte bir sağlık politikasıdır. Çözümler uzun vadeli planlanmalıdır. Suriyeli mülteci bebekler doğdukları zaman kayıt altına alınmalıdır, öldüklerinde ise bir sayı olarak değil, neden öldükleri noktasında gerekli araştırmaların yapılması ve tespit edilmesi gereklidir’’ diye konuştu.

Suriyeli anne-bebek ölümlerinin TÜİK rakamlarına yansımadığını kaydeden Tarla, bu ölümlerin de araştırılması için komisyon kurulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

YILMAZKAYA, BEBEK ÖLÜMLERİNİ GÜNDEME TAŞIDI

CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya’da bebek ölümlerini meclis gündemine taşıdı. Yaşanan bebek ölümlerinin araştırılıp gerekli önlemlerin alınması için Meclis Araştırma Komisyonun kurulması için TBMM Başkanlığına önerge vereceğini belirten Yılmazkaya, bu konunun üzerinde detaylı bir çalışılma yapılmasının şart olduğunu belirtti.   

“MÜLTECİ BEBEKLER NEDEN ÖLÜYOR?”

Açıklanan verilere göre yaşanan bebek ölümlerinin yarıdan fazlasının Suriyelilere ait olduğunu vurgulayan Yılmazkaya, TBMM Genel Kurulunda Hükümete ve Sağlık Bakanlığına seslenerek; “10 yıldır ülkemizde bulunan Suriyelilere 40-50 milyar dolar para harcandığı söyleniyor. Madem Suriyelilere bu kadar para harcadınız, bu Suriyeliler neden perişan?  Neden bu kadar çocuk ölüyor? Bu bebek ölümlerinin altında yatan sebeplerin biran önce araştırılması ve eksikliklerin giderilmesi gerek” dedi.

“BİR YILDA 681 BEBEK YAŞAMINI YİTİRDİ”

Bebek ölüm oranlarıyla ülke ortalamasının oldukça üstünde 1. sırada yer alan Gaziantep’te 2019 yılında 681 bebek maalesef 1 yaşını doldurmadan yaşamını yitirdi. TÜİK verilerine göre, 1 yaşa kadar bebek ölüm hızının 2019 Türkiye ortalaması 9,1 iken bu oran Antep’te 16,2. Beş yaş altı bebek ölüm hızı da Urfa ve Antep’te ülke ortalamasının oldukça üstünde. Türkiye ortalaması 11,2 iken aynı oran Antep’te 19,1 ve Urfa’da 19,6 olarak seyrediyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.