Altcoin’lerin Geleceği: Tether (USDT) ve Litecoin (LTC) Nedir?

Altcoin’lerin Geleceği: Tether (USDT) ve Litecoin (LTC) Nedir?

Kripto paralar son zamanlarda güzel getiriler sağladığını söyleyebiliriz. Bu yüzden birçok kişi kripto para borsalarında işlem yapmaya başladı. Bununla beraber açılan kripto para borsalarındaki hesaplar, kripto para cüzdanları ve diğer hizmetler sayesinde bazen neyi seçeceğinizi anlamak zor olabilir. Bugün ise sizlere altcoin’lerin geleceğinden, Tether’den (USDT) ve Litecoin’den (LTC) bahsedeceğiz.

Altcoin Nedir?

"Şu anda Bitcoin kaç dolar" sorusunun cevabını duyan bir çok yatırımcının sonrasında alternatif ve çok yükselmemiş kripto paralara yöneldiğine şahit oluyoruz. Bu noktada Bitcoin dışındaki kripto paralar yatırımcılara daha cazip geliyor. Çünkü “şu an Bitcoin Cash kaç TL” diye baktığımızda çok benzer teknolojilere sahip iki kripto paranın fiyatları arasında uçurum bulunduğunu görüyoruz.

Alternatif coin’lerin kısaltması olarak geçen altcoin kavramı, Bitcoin’den (BTC) sonra gelen tüm kripto paraları kapsar. Oluşturulma şekline göre coin ve token olarak ikiye ayrılır. Coin’lerin kendi blockchain ağları varken, token’lar ise başka bir blockchain ağı kullanılarak oluşturulmuş kripto paralar olduğunu söyleyebiliriz.

Altcoin’ler Nasıl Çalışır?

Altcoin’ler Bitcoin gibi blockchain teknolojisi altyapısını kullanır. Altcoin’lerde işlem gerçekleştirmek için ilk olarak işlemi gerçekleştirmek istemeniz gerekir. Ardından ağdaki bilgisayarlar (node) ise işlemi algılar ve onaylanması için tüm ağa işlemi duyurur. Üçüncü adımda ise bilgisayarlar, ağın kullandığı mutabakat algoritmaları ile beraber işlemleri doğrular. İşlemler doğrulandıktan sonra ise diğer işlemlerle birlikte kronolojik sırada bloklara işlenir. Madenciler bloğu çıkardıktan sonra zincir olarak en son kısmına eklendikten sonra işlemlerin tümünü görebilirsiniz.

Altcoin’lerin Özellikleri?

Altcoin’lerin özelliklerinin çoğu Bitcoin ile aynı olsa da, altcoin’ler kendi blockchain ağlarında farklı özellikleri de getirebilir. Normalde altcoin’ler ilk olarak sadece para işlevi olarak görüldülerse de, zaman içinde akıllı kontratların geliştirilmesi sayesinde uygulamaların oluşturulmasının önünü açtı. Diğer bir özellik ise, Bitcoin’in aksine gizliliğin tamamen sağlanması ile farklı algoritmaların kurulması sayesinde kullanıcıların belli özellikleri kolayca ispatlanabilir. Son olarak blockchain ağlarının birbiriyle beraber bağlanması durumunda ağdaki etkileşimler Bitcoin’e oranla artacak konuma gelir.

Litecoin (LTC) Nedir?

Dijital gümüş veya ilk altcoin olarak bilinen Litecoin (LTC), Charlie Lee tarafından 2011’de programlanıp piyasaya sürüldü. Madencilik aktivitelerini daha demokratik hale getirmek için sadece CPU ve GPU cihazlarının LTC çıkarmalarına ve blok çıkarma işlemini 2.5 dakikada bir olacak şekilde ayarladı. Son olarak Litecoin’in toplam arz sınırı 84 milyondur. Ama Litecoin kendi hakimiyetini korumak için ise farklı projelerle etkileşimde bulunabilecek şekilde yeniden tasarlanıyor.

Litecoin’in Özellikleri?

-Bitcoin’den sonra çıkan ilk kripto para olması.

-2011’den beri tamamen güvenli bir ağın içinde olması.

-Madencilik aktivitelerinin sadece CPU ve GPU’larda yapılmasına olanak sağlanması sayesinde madencilik maliyetlerinin daha düşük olması.

-Piyasaya sürüldüğünden beri bekleme süresi olmaksızın çalışması.

Litecoin Yorumları

Litecoin, 2011 yılından beri ilk altcoin olması sayesinde önemli bir etkiye sahip oldu. Ama Bitcoin’in aksine madencilik aktivitelerinin daha kolay olması ve çok fazla özellik sunmaması piyasa değeri açısından birçok kripto paranın arkasında kalma riskiyle karşı karşıya kaldı. Üstüne 2016 yılında Charlie Lee’nin Litecoin projesinden elindeki LTC’lerin tamamını satıp ayrılması, Litecoin’in değerinin ciddi oranda düşmesine neden oldu. Charlie Lee’nin hamlesinin birçok kripto para projesini batırabileceğini hesaba katarsak, Litecoin’in bu hamleden daha güçlü bir şekilde çıkması sayesinde Litecoin’in piyasa değeri daha da arttı ve birçok yatırımcının güvenini kazanmayı başardı. Ayrıca Litecoin’in devamlı ilk 10’daki pozisyonunu koruması ve yeni fırsatları araması sayesinde ciddi gelişmeleri görebiliriz. Özellikle Litecoin Vakfı’nın Cardano Vakfı ve IOTA Vakfı ile ağlar arası etkileşim için çalışmaları sayesinde başta akıllı kontratlar olmak üzere birçok farklı uygulamanın etkin bir şekilde geliştirilebilmesine olanak sağlarsa uzun vadede piyasa değerini artırabileceğini söyleyebiliriz.

Tether (USDT) Nedir?

Tether (USDT), 2014 yılında Tether Ltd. ve kardeş şirket Bitfinex’in çıkardığı dolar endeksli stablecoin’dir. İlk olarak Ethereum (ETH) üzerinden çıkarıldıysa da, sonrasında Tron (TRX), Binance Smart Chain ve diğer blockchain ağlarında çıkarılabilir konuma geldi.

Tether’in Özellikleri

-Piyasaya sürülen ilk stablecoin’dir.

-Farklı blockchain ağları üzerinde çalıştırılabilir. Bu sayede kolayca birçok ağdan transfer gerçekleştirilebilir.

-Kripto para piyasasına en yüksek likidite sağlayan dolar endeksli stablecoin’dir.

-Fiyatı dolara tamamen endekslidir.

Tether Nasıl Çalışır?

Tether dolar endeksli stablecoin olduğu için değeri Tether Ltd.’in tuttuğu dolar rezervleri ile değerini korur. Dolar rezervleri değeri koruduğu için Tether fiyatı 1 doların altına indiği zaman piyasadaki Tether miktarı azaltılır. Ama Tether’in fiyatı 1 doların üstüne çıktığı zaman Tether, fiyatı 1 dolara düşürmek için piyasaya daha fazla Tether sürer. Böylece Tether’in değeri daima 1 dolar olur. Ama talep artışı yaşandığı durumlarda Tether, gerektiği zamanlarda daha fazla USDT’yi piyasaya sürebilir.

Tether Yorumları

2014’den beri hayatımızda olan Tether, kripto para piyasası için önemli bir likidite sağlayıcısı haline geldi. Ama süre içinde hack’lenmesi ve rezervlerinden daha fazla miktarda Tether’i piyasaya sürmesi, ABD mahkemelerinde Tether Ltd. ile beraber Bitfinex’i zor durumda düşürdü. Ayrıca mahkeme sonrası yaşadığı davalar yüzünden 1 milyar dolara kadar borç altında kalmasına rağmen, borçlarını kısa süre içinde ödeyip birçok kişinin güvenini kazandı. Ayrıca Tether, maliyetleri düşürmek için Binance Smart Chain ve Tron ile bağlanması sayesinde piyasaya daha fazla Tether’in sürülmesi daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Eğer Tether, Kusama ve Polkadot ağlarına bağlanırsa daha da güçlü likidite sağlayıp ekosistemde çok önemli bir oyuncu olabilir.

Altcoin’lerin Geleceği

Altcoin’ler, 2011’den beri farklı özellikler sunarak piyasada önemli bir noktaya geldi. Birçok kişi altcoin’leri ponzi olarak görseler de, akıllı kontrat platformu içerenler gittikçe önemli hale gelip piyasayı sonsuza dek değiştirdiğini söyleyebiliriz. Özellikle altcoin’lerin farklı özellikleri getirmeleri sayesinde geleceğinin çok açık olduğunu söyleyebiliriz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.