İkinci El Araç Piyasasında Tarihi Rekor! Gaziantep'te 21 Yaş Üstü Araçlara Talep Yağdı!

İkinci El Araç Piyasasında Tarihi Rekor! Gaziantep'te 21 Yaş Üstü Araçlara Talep Yağdı!
Sıfır kilometre araçlara yapılan zamların ardından ikinci el araç piyasası hareketlenmeye başladı. Güncel satışlara ilişkin verileri paylaşan yetkililer, son dönemlerin en büyük satışlarının gerçekleştiğine işaret etti. İşte detaylar…

Devam eden çip krizi başta olmak üzere yedek parça maliyetlerinde de artış yaşanması, sıfır kilometre araçlara arka arkaya zamların yansımasına sebep oldu. 2023 yılına girilmesi ile birlikte satışta olan sıfır kilometre araç modellerine ortalama olarak yüzde 6’lık bir zam yapılırken tüketiciler yüksek zamlar karşısında rotalarını ikinci el piyasasına çevirmek durumunda kaldı.

Son dönemlerde hem sıfır kilometre hem de ikinci el araç modellerinde yüksek oranlarda zamların gözlenmesi, vatandaşların bütçeleri dahilinde bir araca erişememelerine yol açtı. Bu durum tüketiciler için olduğu kadar üreticiler ve satıcılar için de işin içinden çıkılamaz bir hale dönüşürken yetkililer otomobil piyasasına ilişkin son verileri paylaştı. İkinci el araç piyasasında yaşanan hareketlilik gözlerden kaçmadı.

YÜZDE 20’Yİ BULACAK!

2023 yılına girilmesi ile birlikte araç satış fiyatlarını güncelleyen otomobil firmaları, satışta olan araçlara yaklaşık olarak yüzde 6 oranında zam yaptı. 2023 yılı modellerinin halen piyasaya sürülmediğini ifade eden yetkililer söz konusu yeni araçların satışa açılması ile birlikte toplam zam oranının yüzde 20’ye ulaşacağına işaret etti.

İKİNCİ EL PİYASASI HAREKETLENDİ!

Her bin kişiden 6’sının yeni araç satın alabildiğini ifade eden yetkililer, ikinci el araç piyasasına ilişkin de güncel durumu paylaştı. Türkiye’de 2022 yılında 6,4 milyon otomobilin el değiştirdiğini belirten yetkililer, satılan ikinci el otomobillerin yüzde 59’unun 10 yaş ve üzeri araçlar olduğuna dikkat çekti. Yüzde 40’ının 16 yaş ve üzeri olduğunu belirten analistler, yüzde 30’luk kısmının ise 21 yaş ve üzeri araçlardan oluştuğunu ifade etti.

İkinci el araç piyasasına ilişkin açıklamalarda bulunan EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, şu ifadeleri kullandı: “2’inci el otomobil pazarı yüzde 6,3 oranında büyüyerek 6,4 milyon adete ulaştı. Bu, 2022 yılında kayda geçen ikinci tarihi zirve. Satılan her sıfır kilometre otomobile karşılık, 11 adet ikinci el otomobil satıldı.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.