Scooterlar tehlike saçıyor...Bu araçlara bir düzenleme şart

Scooterlar tehlike saçıyor...Bu araçlara bir düzenleme şart
Şehirlerde özellikle yakın mesafelerde toplu taşımaya alternatif olarak kullanılmaya başlanan iki tekerlekli araçlar, bazı riskleri de beraberinde getiriyor.

Son dönemde trafikte tehlikeye yol açan scooter kazaları, ağır yaralanmalar ve ölümle sonuçlanıyor. Scooterlar gibi elektrikli bisikletler ve motosikletler için de trafikte yeni bir düzenleme gerekiyor.

Şehirlerde özellikle yakın mesafelerde toplu taşımaya alternatif olarak kullanılmaya başlanan iki tekerlekli araçlar, kullanım kolaylıkları ve her yere girebilme özellikleri nedeniyle pratik araçlar olarak nitelendiriliyor. Özellikle yoğun trafik bölgelerinde bu araçlar ciddi avantajlar sunuyor.


Diğer taraftan bu araçları kullananların ciddi bir trafik eğitimi almaması, ağır yaralamalı kazalara neden olabiliyor. Trafikte her yerden çıkabilen araçların ciddi tehlike yarattığını belirten sürücüler, bu araçlar için bir düzenlemenin şart olduğunu dile getiriyor.

MOTOSİKLETLER SÜREKLİ KALDIRIMLARDA

Son dönemde scooterların yaşanan kazalar nedeniyle gündemde olduğunu belirten vatandaşlar, “ Ancak sadece scooterlar değil ki, elektrikli bisikletler ve motosikletler de trafikte ciddi tehlike yaratıyor. Özellikle motosiklet sürücüleri yayalar için de ciddi sıkıntı. Şehirde birçok noktada kaldırımlarda motosiklet sürüldüğünü görebilirsiniz. Yayaları arasından slalom yaparak ilerliyorlar. Üstelik, motosikletleri kullananlar trafik eğitimi almış kişiler. Daha doğrusu öyle olması gerekiyor. Ehliyetleri olmadan araç kullanmaları yasak. Ancak motosikletin bir motorlu araç olduğunu ve yaya yolunda kullanılamayacağını hiç umursamıyorlar. Ne yazık ki bu araçları kullananlara, emniyet ekipleri yeterli denetimleri yapmıyor.” şeklinde konuştular.

YAYA GİBİ DAVRANIYORLAR

Bu araçları kullananların yayalar gibi davrandığını belirten vatandaşlar, “ Kaldırımlarda araçlarını sürüyorlar. Kavşaklarda yaya yolunu kullanarak karşıdan karşıya geçiyorlar. Hatta yolda ters istikamette bile gidiyorlar. Ne yazık ki bu kuralsız kullanımlara gereken yaptırımlar yapılmıyor. Bu nedenle araçlar oldukça kullanışlı olsa da, hatalı kullanım nedeniyle tartışılıyorlar.” Şeklinde görüş belirtiyorlar.

SCOOTER KURALLARI

Motosikletler motorlu araçların yönetmeliğine tabii olmasına rağmen trafikte bu kurallara genellikle uymuyorlar. Elektrikli scooter (e-scooter) yönetmeliği ise 14 Nisan 2021'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın, İçişleri Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte hazırladığı yönetmelik ile trafikte elektrikli scooter kullanımı yasal zemine oturtulmaya çalışıldı. Uygulamada ise birçok sürücünün yönetmelikten bile haberi yok.

* Bu araçların kullanılması gereken yollar ise yönetmelikte şöyle sırlanıyor: Varsa bisiklet yolu veya bisiklet şeridinde, bisiklet şeridi yoksa trafik güvenliğini riske atmayacak şekilde sağdan gidilmesi kaydıyla taşıt yolunda, hız sınırı 50 km'nin altındaki yollarda, yerel yönetimler tarafından yasaklanmamış olan yollarda.


* Elektrikli scooter kullanırken dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle: Sürücüler en az 16 yaşında olmalı. Sürücü harici yolcu taşınmamalı, iki kişi binmemeli. Sırtta taşınabilen eşya harici yük taşınmamalı. İkiden fazla e-scooter, taşıt yolunda yan yana sürmemeli. Yaya yollarında, tek elle, akrobatik hareketler yapılarak veya başka bir araca bağlanarak asılıp tutunarak sürülmemeli.

* Kullanılacak elektrikli scooter şu özellikte olmalı: Hızı 25 km/saati geçmemeli. Fren mekanizmasına sahip olmalı. Önde beyaz ışık verecek ve en az 20 metre önü aydınlatabilecek şekilde far olmalı. Arkada, kırmızı renkte ışık veren bir lamba ve kırmızı reflektör olmalı. 30 metreden duyulabilecek ses çıkartabilen zil, korna veya benzeri ses aleti olmalı.

* Elektrikli Scooter Yönetmeliği'nde ayrıca bu araçları park ederken dikkat edilmesi gerekenler, e- scooter işletmeciliği için neler yapılması gerektiği, izin veren kurumlar ve yetki belgesi sahiplerinin görev sorumlulukları da hükme bağlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.