Zekat Bağışı: Gazze, Kudüs, Suriye ve Diğer Kriz Bölgelerine Destek Verin

Zekat Bağışı: Gazze, Kudüs, Suriye ve Diğer Kriz Bölgelerine Destek Verin
Zekât vermek

Zekât vermek

Zekât vermek bizlerin mallarını Allah yolunda harcadığımızın bir göstergesidir. Zekât vermek nakdi ve ayni malları arttırır, bollaştırır ve bereketlendirir. Özellikle zekât vermek hem bireysel hem de toplumsal pozitif gelişmeler sağlamaktadır. Tüm bunlar için biz de Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak bizler de Zekât projelerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Zekât, fitre ve Fıtır sadakaları gibi ibadetlerin bağışlanabileceği konusunda insanların aklında hala bir tereddüt olduğunun farkındayız. Zekât bağışı alan kurumların da kabul ettikleri bağışlarının bu sebeple düştüğüne ve insanların bu konuya tereddütle yaklaştığını da yakından biliyoruz. Bu sebeple bilgilendirici olması bakımından bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Diyanet İşleri Yüksek Kurulu tarafından verilen fetvayı sizlerle paylaşmak istedik.‘’ Zekât, kendilerine zekât verilmesi caiz olan kimselere doğrudan teslim edilebileceği gibi aracı vasıtası ile de ulaştırılabilir. Bu aracının birey olması ile kurum olması arasında fark yoktur. Buna göre hayır kurumu veya sivil toplum kuruluşu, toplayacağı zekâtları Kuran’da belirlenen yerlere/fakir ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyorsa aracı konumunda olan bu kuruluşlara zekâtı fakir vb. alacaklılara ulaştırma vekâleti verilebilir.’’ (Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, 12.07.2017) Derneğimiz zekât vermek için tercih edilen ve tüm resmi onayları olan bir kuruluştur. Sayfamızda dernek tüzüğümüzden bağışçı haklarına kadar her türlü bilgi ve belgeyi bağışçılarımız için hakla açık ve şeffaf bir şekilde paylaşmaktayız. Sizler de zekâtlarınızı ‘’ZEKÂT’’ yazıp 3157’ye SMS göndererek 15 TL değerinde bağışta bulunabilirsiniz. Yedi Başak olarak Başaklarımız çoğalsın, bereketimiz artsın diye değerli hayırseverlerimizle çıktığımız bu yolda, hem yolda olmaktan hem de başarıya ulaşmış olmaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz. Özellikle güvenli bir dernek yoluyla yardımlarınızı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak isterseniz köklü kurumlara, Diyanet vakfına ve derneğimizin projelerine göz atabilirsiniz. Banka yoluyla, Online sistem üzerinden, 7/24 açık çağrı merkezimizden, PTT ile bağış yaparak, E-kart ve SMS yoluyla da bağışlarınızı derneğimize iletebilirsiniz. Hızlı bir şekilde hayırlara ortak olmak için gönüllü olabilir ve bizimle el ele vererek yardımların gerçekleşmesine vesile olabilirsiniz.

İftar Verme

İftar ramazanın en beklenen anıdır. Gönüllerin ve on bir ayın sultanı ramazanda oruçlarımızı Allah için tutarız ve ardından bu orucun mükâfatı olan İftarımızı açarız. İftar ve ramazanın atmosferi adeta gönüllerimizi ve kalplerimizi yumuşatır. Oruç sadece fiziksel olarak yapılan bir ibadetten daha çok aynı zamanda davranışlarımıza da yansıtmamız gereken bir ibadettir. Bu ibadeti yaparken dikkat etmemiz gereken birden fazla nokta vardır. Bunlardan en önemlisi ise ramazan ayında toplumsal olarak dayanışma, kalkınma ve refah ortamının sağlanması noktasıdır. Bunu da sağlayabilecek en önemli şey yardımlaşmadır. Yardımlaşarak herkesin sofrasında yemek, herkesin yüzünde tebessüm ve herkesin ailesiyle huzur içinde geçireceği bir ramazan ayına kavuşulmuş olur. Biz de Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak gönül coğrafyamızın ulaştığı her yerde yardımlarımızı hayırsever vatandaşlarımızın bağışları sayesinde gerçekleştiremeye özen gösteriyoruz. Özellikle güzelliklerle dolu bu ramazan aynının faziletini arttırmak için 2024 yılının ramazan ayında da iftar verme ve sahur dağıtma faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bu faaliyetleri yaparken iftar verme, sahur verme, ekmek dağıtımı gibi etkinliklerin ücret bedellerini de asgari düzeyde tutmaya, hesap verebilir ve şeffaf olmaya özen gösteriyoruz. Birçok hayırsever vatandaşımızın en büyük çekincesi yapılan yardımların doğru yerlere ulaşmaması ve bunun yanı sıra da herhangi bir kötü amaç yolunda harcanmasıdır. Bizler dernek olarak herhangi bir ideolojiye hizmet etmeksizin kendi ideolojimiz ve yol haritalarımızla ilerlemeye özen gösteriyoruz. Bunu yaparken de dönemsel ihtiyaçların, ihtiyaç sahibi kimselerin tespitlerini en doğru şekilde yapıyoruz. Bu dönem de ramazan vesilesiyle iftar verme faaliyetlerimize siz hayırsever vatandaşlarımızın bağışları ile devam ediyoruz. Sizler de bağışlarınızı en doğru şekilde ihtiyaç sahipleri ile paylaşmak isterseniz, İftar verme ücreti 100 TL (Yüz Türk Lirası) olarak belirlenmiştir. Bağışlarınızı Banka yoluyla, Online sistem üzerinden, 7/24 açık çağrı merkezimizden, PTT ile bağış yaparak, E-kart ve SMS yoluyla da bağışlarınızı derneğimize iletebilirsiniz. Yurt dışı bağışlarınız için de USD VE EURO birimleri üzerinden bizlere bağışlarınızı iletebilirsiniz. Bir umuttur Ramazan sloganımız ile bağışçılarımız sayesinde umut olmaya devam ediyoruz.

Altın zekât hesaplama

Nisap miktarı borçların ve kişisel veya ailenin temel ihtiyaçlarının mal varlığından çıkarılması ile elde edilen artan miktardır. Altın zekât hesaplama, bu veriler çıkarıldığında arta kalan miktar 80,2 gram altına denk geliyorsa bu zenginliğin zekâtı verilmelidir. Zekâtın en makbulü zamanında verilen zekâttır yani 354 gün (bir kameri ay) süresinde elinde bulunan malın süre sonunda zekâtının verilmesi manasına gelir. Fakat dünya halidir ya ölüm, zulüm, fakirlik gibi kötü durumlar kapıyı çalarsa kişi ilk tekrar refaha kavuştuğunda geriye dönük o malın zekâtını verebilir. Ticari malların da zekâtları vardır. Sadece altın veya gümüş olarak değil ticari malların da zekâtlarının hesaplanması gerekmektedir. Diyanet İşleri Yüksek Kurulunun yayımladığı fetvaya göre, ‘’Ticaret maksadıyla elde bulundurulan taşınmaz mallar zekâta tâbidir. Kişilerin ticarî amaçlı olarak alıp sattıkları taşınmaz mallar da bu kapsamda yer alır. Buna göre, büro ve mesken gibi kullanım amaçlı olmayıp alıp satmak amacı ile kişilerin ellerinde bulundurdukları taşınmazların, bir yıllık borçlar çıktıktan sonra değerleri nisap miktarına ulaşmış ve üzerinden bir kameri yıl geçmiş ise kırkta bir (% 2,5) oranında zekâtının verilmesi gerekir (Bkz. Kâsânî, Bedâî’, 2/6, 20). Bu miktara yüzdelik hesapta %2,5 oranında da hesaplanabilmektedir. Örnek vermek gerekirse 100 gram altının %2,5 miktarı da 2,5 gram altındır 1/40 oranı da 2,5 gram altındır. Bundan yola çıkarak tüm malların altın oranınca verilmesi hem güvenilir hem de en çok tercih edilen yöntemdir. Altın zekât hesaplama işleminizin ardından, Zekât verme faaliyetimiz dışında Ramazan ayı boyunca ve sonrasında devam edecek olan bazı yardım faaliyetlerimizi de sıralamak gerekirse, Gazze ve Filistin yardımları, kış yardımı, ramazan, genel bağış, sağlık, kurban, yetim ve su kuyusu, İftar yemeği, sahur ve sebze paketleri, bayramlık kıyafet, bayram harçlığı, Kuran-ı Kerim dağıtımı, Fidye, Fitre, Fıtır sadakaları, zekât ve sadaka faaliyetlerine de göz atabilirsiniz. Derneğimiz herhangi bir cemaat veya tarikat çatısı altında bu yardımları toplamamaktadır. Özellikle kurucularımız ve gönüllü ekibimiz ile birlikte kendi yolumuza kendimiz ışık olmaktayız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.