Lojistik Hizmetlerinin Kilit Noktası: İstanbul

Lojistik Hizmetlerinin Kilit Noktası: İstanbul
İstanbul, tarihi boyunca stratejik konumu ve doğal limanlarıyla dikkat çekmiş, ticaretin kesişim noktası olmuş bir şehirdir.

Günümüzde ise bu tarihi misyonunu lojistik hizmetlerindeki rolüyle güçlendirmekte, böylece küresel ticaretin merkezi olmaya devam etmektedir. Bunun doğal sonucu olarak ise lojistik İstanbul ile anılan hizmetlerden biri hâline gelmektedir.

İstanbul hem Avrupa hem Asya kıtalarında yer alan stratejik konumu sayesinde dünya ticaretinin kalbinin attığı bir şehir olma özelliğine sahiptir. Modern limanlarıyla lojistik hizmetlerinin kilit noktasında yer alan İstanbul; konteyner terminalleri, roro taşımacılık, yük elleçleme sistemleri ve yüksek standartlara sahip güvenlik önlemleri ile küresel ticaretin vazgeçilmez bir oyuncusu olarak kabul edilmektedir.

İstanbul’un diğer bir özelliği ise yalnızca deniz yoluyla değil, aynı zamanda kara ve demir yolu ağlarıyla da entegre bir taşıma sistemine sahip olmasıdır. Çin’den Avrupa’ya uzanan lojistik zincirinde kilit rol oynayan İstanbul, malların hızlı ve güvenilir bir şekilde taşınmasını sağlamaktadır. Bu sayede hem iş dünyası açısından maliyetleri düşürmeye hem teslimat sürelerinin optimize edilmesi yoluyla rekabet avantajı sağlamaya yardımcı olmaktadır.

Navlun Nedir?

Navlun, dış ticaretle ilgilenenlerin en çok duyduğu terimlerden biridir. Navlun deniz yolu taşımacılığı terimlerinden biri olmakla birlikte tek kullanım alanı deniz ticareti değildir. Lojistik hizmetlerinin giderek geniş kapsamlı bir hâle gelmesi sonucunda navlun tüm taşıma türlerinde kullanılan bir terime dönüşmüştür. Peki, navlun nedir?

Navlun kelime olarak dış ticaret hizmetlerinde taşıtta bulunan ve taşıma hizmetinin konusunu oluşturan yüklerin bir yerden bir başka yere taşınması sırasında ödenmek zorunda olunan ücret anlamına gelir. Günümüzde globalleşen dünyada dış ticaretin artması nedeniyle, navlun deniz taşımacılığının yanı sıra kara yolu ve hava yolu gibi taşımacılık faaliyetlerinde de kullanılmaya başlamıştır. Bunun sonucunda navlun artık taşınan yük ve gerçekleştirilen taşıma hizmetine karşılık olarak verilen bir bedel olarak tanımlanmaktadır.

Navlun Sözleşmesi Nedir?

Deniz yolu taşımacılığı aracılığıyla gemisinin bir kısmını ya da tümünü taşımacılık faaliyetine tahsis eden kişiler navlun sözleşmesine tabi olur. Navlun sözleşmesinde; taşıyan tarafın taşıma hizmetini gerçekleştireceği, taşıma hizmetini talep eden tarafın taşınacak malların taşıta uygun olduğunu, her iki tarafın yük taşımacılığının deniz yolu aracılığıyla yapılacağını, yükün taşınacağı aracın gemi ya da gemi niteliklerine sahip olduğunu, söz konusu taşıma hizmetinin bir ücret karşılığı yapıldığını taraflar taahhüt etmektedir.

Karma navlun sözleşmesi ise navlun sözleşmesinin diğer bir türü olup yükü taşıyan tarafın bu yükü hangi yolla taşıyacağını taahhüt ettiğini ifade etmektedir. Bu yolun kara yolu ya da hava yolu olması mümkündür.

Malı taşıyan ve taşıtan taraf navlun sözleşmesiyle bazı yükümlülüklere tabi olur. Yani navlun sözleşmesiyle hem hak hem borç doğar. Taşıyan taraf, yükün taşınmasını sağlayacak aracı temin etmeli, verilen tarihte ve saatte para olmalıdır. Taşıyan tarafın en büyük hakkı bu yolculuktan navlun almak olarak kabul edilir.

Navlun miktarı ise tarafların anlaşmasıyla belirlenmektedir. Günümüzde bu duruma bir standart getirmek için navlun miktarı uluslararası sözleşmelere tespit edilmektedir. Ancak navlun bedeli pek çok farklı unsur göz önünde bulundurularak belirlendiğinden Çin navlun fiyatları başta olmak üzere tüm navlun fiyatları konusunda sabit bir rakamdan söz etmek mümkün değildir.

Navlun bedeli taşınacak yükün boyutuna, niteliğine, türüne, taşıma yapılacak olan aracın türüne ve daha pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda piyasadaki arz talep dengesi, taşıma süresi, taşıma yapan aracın dolu ya da boş dönmesi de navlun fiyatları üzerinde etkili olan unsurlardır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.