Gaziantep'te Okullar Açılıyor... Veliler Kara Kara Düşünüyor! En Ucuz Kalem 10 TL

Gaziantep'te Okullar Açılıyor... Veliler Kara Kara Düşünüyor! En Ucuz Kalem 10 TL
Türkiye’nin dört bir yanında okul telaşı yaşanırken ilk ders zilinin maliyeti ise velilerin cebini yakacak.Gaziantep'te yaz tatili sonrası okula dönmeye hazırlanan öğrenciler heyecan yaşarken veliler artan maliyetler karşısında ne yapacağını düşünüyor. Okul formasından, öğrenci servisine, kırtasiye malzemelerine kadar artan fiyatlar velilerin bütçesini zorluyor. Gazia Okul için yapılacak olan alışveriş listeleri geçen yıl 2 bin TL ile tamamlanırken, bu yıl 4 bin TL’yi bulacak gibi görünüyor.

FİYATLAR UÇTU

Üniforma fiyatlarında yaklaşık iki katı bir maliyet artışının olması velilerin alım gücünü zorlarken üst grup okul kıyafetinde kısa kollu forma 350 TL’den, uzun kollu forma 450 TL’den satılıyor. Alt grupta ise kanvas pantolon 450 TL’den satılıyor.
Kısa kol, uzun kol üniforma ve bir adet yazlık, bir adet kışlık pantolon alan veli; bir öğrenci için bin 250 TL harcıyor. Üniformaya okulun kışlık hırkası da eklenince maliyet yaklaşık bin 700 TL’yi buluyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2020 yılında Gaziantep’te toplam 552 ilkokulda 222 milyon 381 öğrenci eğitim görmekte derslik başına düşen öğrenci sayısı 33 iken Gaziantep’te geçen sene ilkokul 1. Sınıf öğrencisi 75 bin öğrenci bulunmaktaydı. Bu durumda Gaziantep’te her evden en az iki çocuğun okula gittiği düşünülürse maliyetler dudak uçuklatıcı bir hal alıyor.

SERVİSLERİN ZAMLI HALİNİ DÜŞÜNEMİYORUZ

Yeni eğitim öğretim yılında üniforma fiyatlarından ağzı yanan velilere bir de servis maliyetleri vuracak gibi görünüyor. Öğrenci servislerine geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 80 ila 100 aralığında zam yapılması bekleniyor. Gaziantep’te öğrenci servisleri; 2022-2023 eğitim yılında öğrencilere 0-5 km arası 490 TL, 5-10 km arası 530 TL, 10-20 km arası 560 TL hostes ücreti ise 190 TL’lik tarife üzerinden hizmet vermişti. Bu senenin yeni fiyat tarifesi ise henüz belli değil. 0-5 km arasından az bir mesafeye 300 TL servis ücreti veren bir veli, “Yürüyerek belki de 15 dakikalık bir mesafeye 300 TL ödeyeceğim. Çocuğumu, evin önünden alıp okulun önünde bırakıyor aklım kalmasın kışın rahat etsin diye servise yazdırdım. Okula giden iki çocuğumdan ancak birini servis ile gönderebiliyorum. Diyecek bir şey bulamıyorum, yakın mesafe ücreti böyleyse uzak mesafe ne durumdadır. Bu fiyatlar geçen seneki fiyatlar üstelik. Bu sene de zam gelirse halimizi düşünemiyorum” şeklinde konuşarak dert yakındı.

FİYATLAR KARA KARA DÜŞÜNDÜRÜYOR

Gaziantep’te ortalama bir kırtasiyenin en ucuza sattığı kalem fiyatı 10 TL, en pahalı kategorisinde satış yaptığı kalemler ise 180 TL’den başlayarak 230 TL’yi bulabiliyor. A4 120 Yaprak kareli ve çizgili defterlerin fiyatı ortalama 60 TL, 96 yaprak defter 120 TL, 12’li İnce Uçlu Keçeli Kalem 50, 4’lü Fosforlu Kalem 60 TL’den satılıyor.

ÇOCUĞUNA ÇANTA ALMAKTA ZORLANANLAR VAR

Fiyatlar ortalama ve en ucuz hali ile böyle iken vatandaş çocuğunu okula göndermekte bir hayli zorlanıyor.
Gaziantep’te bir anaokulunun verdiği kırtasiye malzeme listesine bin 230 TL ödediğini dile getiren veli, “Malzemeleri tüm yıl boyunca çocuğumuz kullanıyor, yıl sonunda artan malzemeler eve dönüyor bizim sorunumuz malzeme almak değil, malzemeleri bu kadar pahalı fiyatlara almak! Durumu olan var, olamayan var. Bazı insanlarımız çocuğuna çanta almakta zorlanıyor. Bu fiyatlarla alınan malzemeler öğrenciyi eğitimde nereye getirir bilmiyoruz ama veliyi cinnete götüreceği kesin” ifadelerini kullanarak fiyatlara tepki çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.