Prof. Dr. Naci Görür'den Kritik İstanbul - Tokat - Malatya Deprem Uyarısı: "7.2 - 7.5 Büyüklüğünde Sallanmaya Hazır Olun!"

Prof. Dr. Naci Görür'den Kritik İstanbul - Tokat - Malatya Deprem Uyarısı: "7.2 - 7.5 Büyüklüğünde Sallanmaya Hazır Olun!"
Türkiye Bilimler Akademisi üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu sistemlerin fayda sağlamayacağını ve yanıltıcı olabileceğini ifade ederken, Türkiye'nin yeni depremlere karşı daha iyi hazırlanması gerektiğine vurgu yapıyor.

Türkiye'de artan deprem aktivitelerinin gölgesinde, deprem bilimcilerin odak noktası haline gelen İstanbul'a yönelik uyarılar devam ediyor. Deprem uzmanları, özellikle megakent İstanbul için olası büyük bir depremin yakın olduğunu ve bu konuda erken uyarı sistemlerinin tartışıldığını belirtiyor. Türkiye Bilimler Akademisi üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu sistemlerin fayda sağlamayacağını ve yanıltıcı olabileceğini ifade ederken, İstanbul'un depreme karşı daha iyi hazırlanması gerektiğine vurgu yapıyor.

7.5'LİK DEPREM

Görür, İstanbul için beklenen depremin büyüklüğünün minimum 7.2, maksimum 7.5 olabileceğine dikkat çekerken, bu büyük depremin ne zaman gerçekleşeceği konusunda ise kesin bir bilginin olmadığını hatırlatıyor. Erken uyarı sisteminin aslında sadece deprem anında bazı stratejik tesislerin devre dışı bırakılması amacıyla geliştirildiğini ve bunun eski ve sınırlı bir yöntem olduğunu vurguluyor. Prof. Dr. Görür, erken uyarının, yerleşik hayatı derinden etkileyecek olası paniğe yol açabileceğine ve bu nedenle dikkatli kullanılması gerektiğine işaret ediyor.

İSTANBUL HAZIR DEĞİL

İstanbul'un depreme hazırlık sürecinin 15-20 yıl alabileceğini fakat dünyada dahi örnekleri görüldüğü gibi şehirlerin bu sürede depreme dirençli hale getirilebileceğine inandırıcılık kazandıran Prof. Dr. Görür, bu sürecin ulusal ve yerel yönetimler ile toplumun ortak çabasıyla gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Görür, öncelikli hedefin can güvenliği ve halkın hayatlarını kurtaracak önlemlerin alınması olduğunu ve bu konuda herhangi bir maddi çıkar peşinde olmanın yanlış olacağını belirtiyor.

Kaynak:Cumhur Dülek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.