Kilosu 600 Bin TL! Türkiye'de de Yetişiyor

Kilosu 600 Bin TL! Türkiye'de de Yetişiyor
Türkiye'nin ve dünyanın en pahalı baharatlarından safran, fiyatıyla altınla yarışacak düzeye ulaştı.

Dünya genelinde sınırlı bölgelerde yetişebilen bu nadir baharatın kilogram fiyatı, etkileyici bir rakam olan 600 bin TL'ye yükseldi. Dikkat çekici bir şekilde, bir avuç içine alınabilecek 4 gram safranın değeri, 1 gram altın ile eşitlendi.


Safranın değerini artıran, yalnızca yıllık bir hasat dönemi olması ve üretim sürecinin karmaşıklığı. Gıda sektöründen boyacılığa, ilaç endüstrisine kadar geniş bir kullanım alanı bulunan safran, internet üzerinden kilosu 600 bin liraya satılarak alıcı buluyor. Bir kilogram safran elde etmek için ise yaklaşık 450 bin safran çiçeğinden elde edilen 3 dal safrandan toplanması gerektiği belirtiliyor.


Antalya Gıda Mühendisleri Şube Başkanı Ali Manavoğlu'na göre safran; İran, Yunanistan ve İspanya gibi özel iklimlere sahip ülkelerde yetiştirilen, toplama işlemi son derece meşakkatli olan bir baharat türü. Manavoğlu, 10 gram safranın fiyatının 5-6 bin TL arasında değiştiğini ve 1 kilogram üretim için 150 bin çiçekten 450 bin kıl toplamanın gerektiğini vurguluyor. El işçiliğinin zorunlu olduğu bu süreç, safranın fiyatını daha da katlıyor.



Taklit Ürünlere Dikkat! Safran Piyasası Sahtecilikle Savaşıyor



Manavoğlu, safranın gıda, boya ve ilaç sanayinde yoğun olarak kullanıldığını; ancak piyasada safran adı altında birçok taklit ürünün bulunduğunu belirtiyor. Gerçek safranın kilogramının 500 veya 1000 liraya satılmasının imkansız olduğuna dikkat çekiyor. Safran taklidi yapılan maddeler arasında mısır koçanları, Hindistan cevizi iplikleri ve hatta at kıllarının boyanarak pazarlandığını açıklıyor ve tüketicileri sahte safran konusunda uyarıyor. Safranın yüksek değerinin ve sınırlı üretiminin, sahtecilik olaylarını da beraberinde getirdiğini gözler önüne seriyor.

Kaynak:Cumhur Dülek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.