SASA'nın Patronu İbrahim Erdemoğlu Açıklamalarıyla DEPREM ardından TSUNAMİ etkisi YARATTI!

SASA'nın Patronu İbrahim Erdemoğlu Açıklamalarıyla DEPREM  ardından TSUNAMİ etkisi YARATTI!
SASA'nın patronu ve Türkiye’nin en zengin 4.insanı İbrahim Erdemoğlu 1 milyon lira servet vergisi ödenmeli dedi. Patron İbrahim Erdemoğlu rüzgarı SASA'da esti

İş insanı İbrahim Erdemoğlu, deprem yıkımı gerekli dönüşümün finansmanı için servetten tek seferlik vergi alınmasını önerdi.

İş insanı İbrahim Erdemoğlu, deprem yıkımı gerekli dönüşümün finansmanı için servetten tek seferlik vergi alınmasını önerdi. Erdemoğlu, ”Şimdi bedel ödeme dönemi. Bu dönemde servet vergisine ihtiyaç var” dedi.

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, yüksek enflasyon döneminde düşük faizli kredi kullananların ”çok büyük karlar elde ettiğini” ve gelir dağılımında ciddi bozulma yaşandığını belirterek, ”Şimdi bedel ödeme dönemi. Bu dönemde servet vergisine ihtiyaç var” görüşünü dile getirdi.

Reklam

Erdemoğlu, taşınır-taşınmaz varlıkların toplamı 6 milyon liranın üzerinde bulunanlardan yüzde 1 servet vergisi alınması halinde, 150 milyar dolarlık kaynak yaratılabileceğini söyledi. Bu kaynağın 50 milyar dolarlık bölümünün 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ile harcanması, 100 milyar doların da başta İstanbul olmak üzere kentsel dönüşümün finansmanında kullanılması önerisinde bulundu

ERDEMOĞLU HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI İBRAHİM ERDEMOĞLU, EKONOMİDE YAŞANAN SIKINTILARI GÖZDEN GEÇİRİRKEN ŞU SAPTAMALARI YAPTI:

* Ekonomide Ramazan ve bayramı tersten yaşadık. Önce bayram yaptık, arkasından Ramazan geldi.

* Enflasyon yükselirken düşük faizli kredi kullananlar çok büyük kârlar ettiler. Üstelik düşük faizli kredi kullananların bir bölümü işine de yatırmadı.

* İnsanlar kolaya alıştı, şimdi kemer sıkmaya başlayınca sudan çıkmış balık gibi hissediyorlar. Kemer sıkmaları da hiç kolay olmayacak.

* Ancak, tatlı tatlı yersen acısını sonradan çekersin.

* Şimdi bedel ödeme dönemindeyiz. Üstelik, bu dönem kısa değil, en az 4-5 yıl sürecek.

KAMUDA ÇALIŞAN SAYISINDAKİ ARTIŞI İRDELEDİ

2002 yılında kamuda 2.5 milyon kişi çalışıyordu. Şimdi 6 milyona yakın kamu çalışanı var. Bu durum büyük kambur. Ya kamuda çalışan sayısını hızla azaltacaksın ya da maaşlarını düşük tutacaksın. Başka seçenek yok.

EMEKLİLERLE İLGİLİ DÜNYA İLE KARŞILAŞTIRMA YAPTI:

– Dünyada birçok ülkede 4 çalışana karşı 1 emekli şeklinde bir denge var. Bizde 1.6-1.7 çalışana karşılık 1 emekli var. Bu, SGK için büyük yük. Sürdürülebilir bir durum değil.

Memleketi Adıyaman’da da (Besnili) büyük yıkım ve can kaybına yol açan, toplam 11 ili vuran 6 Şubat 2023 depremlerini düşündü:

– Depremden dolayı bütçede de büyük açık oluştu. Ayrıca, başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi’nde kentsel dönüşümün hızlanması da büyük yüke yol açacak.

TÜRKİYE’DEKİ GENEL ANLAYIŞ AKLINA GELDİ:

– Birçok insanımızda “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın” mantığı var…

Yaşanan ekonomik krizin gelir dağılımını çok bozduğunu dikkate aldı, çözüm yolu olarak aklından şu geçti:

– Bence bu dönemde “Servet Vergisi”ne ihtiyaç var.

AKLINDAN GEÇEN “SERVET VERGİSİ” FORMÜLÜNÜ ŞÖYLE KURGULADI:

– Varlığı 6 milyon liranın üzerinde olan herkesten yüzde 1 Servet Vergisi alınsın. Servet Vergisi kapsamına dahil olanların varlıklarının 6 milyon liralık kısmı da muafiyet kapsamına girsin.

Varlık hesaplamasına arsadan bina ve konuta, şirketten hisse senedi, tahvil, bankadaki paraya kadar her şeyin dahil edilmesi gerektiği üzerinde durdu:

– 6 milyon liranın üzerindeki varlıklardan alınacak Servet Vergisi, 24 ay veya 36 ay taksitle tahsil edilsin. Toplanacak kaynak 150 milyar doları bulur.

Kaynağın kullanımı için de şu planı öngördü:

– Toplanacak 150 milyar dolar bütçe dışında, şeffaf, denetime tabi ayrı bir fonda tutulsun. 50 milyar doları 6 Şubat depremi kapsamından 11 ilimize harcansın. 100 milyar dolar da başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi’nin kentsel dönüşümü için kullanılsın.

Geçen hafta Hakan Güldağ ile birlikte İbrahim Erdemoğlu’nun ofisine gittik, sohbet ettik. Erdemoğlu, Servet Vergisi konusunu “kişisel görüşüm” diyerek kendisi açtı:

– Yüzde 1 veya 2’lik Servet Vergisi kimseyi zorlamaz. 1 milyar dolarlık şirketi olan, yüzde 1’den 10 milyon doları 24 ayda rahatlıkla öder.

Ardından ekledi:

– Dar gelirlinin durumu ortada. Hepimiz aynı gemideyiz. Yüzde 1 Servet Vergisi ödeyelim, 150 milyar doların toplanmasını sağlayalım. Yalnız, kaynağın kullanımını teknik bir ekip yönetsin. Nereye harcandığını herkes rahatlıkla görebilsin.

Kaynak: Haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum