Ev Hanımlarıda Artık Emekli Olcak! Ev Hanımlarına Emeklilik Yolda: 'Emeklilik Şartları ve Devlet Desteği Açıklandı!'

Ev Hanımlarıda Artık Emekli Olcak! Ev Hanımlarına Emeklilik Yolda: 'Emeklilik Şartları ve Devlet Desteği Açıklandı!'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği müjdenin detayları netleşti. Ev hanımlarına yönelik emeklilik şartları ve başvuru süreci hakkında bilgiler kamuoyuyla paylaşıldı.

Çalışmayan ev hanımı milyonları, emeklilik hakkından isteğe bağlı sigorta ödemeleriyle yararlanabilecek ve bu sayede hanelerine hem maaş hem de ücretsiz sağlık hizmetlerinin getirdiği avantajlarla katkıda bulunabilecek. Devletin, prim ödemelerine verdiği destekle bu program aile ekonomisine pozitif yansımalar sunacak. Peki, emeklilik için ev hanımlarının karşılaması gereken şartlar nelerdir? Kimler bu imkandan faydalanabilir ve başvurular nasıl yapılır? İşte tüm bu soruların cevapları...

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK PRİM DESTEĞİ NE KADAR?

Geçen yıl Cumhurbaşkanı tarafından duyurulan emeklilik hakkı, ev hanımlarının uzun süredir beklediği bir müjdeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim beyannamesinde yer verdiği bu projenin hayata geçirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bu çalışmalar kapsamında ev hanımlarının emeklilik ile ilgili temel hakları belirlendi ve emeklilik şartlarının ne olacağına dair çerçeve oluşturuldu.


Artık, evde çocuk bakımı ya da ev işleri gibi sürekli görevler üstlenen ev hanımları için emeklilik kolaylaştırılacak. Yıpranma payı da dahil edilerek, devlet tarafından ödenecek olan isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte birinin devlet eliyle karşılanacak. Üstelik, 25 yıllık süreyi tamamlayan ev hanımları emeklilik maaşını hak edecek. 7200 gün yerine 5400 gün prim ödeyerek erken emeklilik imkanına kavuşabilecekler. 2024 yılı için belirlenen aylık prim tutarı 6.400,80 TL olarak hesaplanırken, devlet tarafından üstlenilen tutar aylık 2.133 TL olacak. Böylece, vatandaşların ödeyeceği miktar aylık 4.267 TL'ye düşecek ve yıllık olarak devlet tarafından sağlanacak destek 25 bin 596 TL olarak yatırılıyor olacak.


ÇALIŞMAYAN EV HANIMLARINA EMEKLİLİK BAŞVURU ŞARTLARI


Emeklilik hakkından yararlanabilmek için ev hanımlarının 25 yıl evli kalmış olmaları gerekiyor. Emeklilik başvurusu yapılırken Bağ-Kur tarifesinden faydalanacak olan kadınlarımız, ayrıca sağlık hizmetlerinden de ücretsiz olarak yararlanabileceklerdir. Başvurular için İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi'nin yanı sıra ikametgâh adresine bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerine gitmek gerekmektedir. Başvuru işlemleri e-Devlet sistemi üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-4a-istege-bagli-ilk-tescil-kaydi adresinden de gerçekleştirilebilmektedir. Erken emeklilik ve sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyen ev hanımlarının, şartları yerine getirmeleri ve gerekli prim ödemelerini yapmalarının ardından 18 yaşını aşmış tüm çalışmayan kadınlar, emekli maaşlarını almaya hak kazanacaklar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.